AktualnoEuropski parlamentHrvatska

U Europskom parlamentu u Bruxellesu otvorena izložba grafika uglednog hrvatskog umjetnika Tomislava Buntaka

By 24. 01. 2024. No Comments

U organizaciji zastupnice u Europskom parlamentu Sunčane Glavak, u Bruxellesu je svečano otvorena izložba „Miracle greque“ jednog od najistaknutijih suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika Tomislava Buntaka.

Izložba svoj naziv zahvaljuje središnjem eksponatu, mapi Buntakovih grafika prvi put objavljenih u ožujku 2023. godine u izdanju Zbirke Biškupić, koja je 1976. registrirana i zaštićena kao kulturno dobro.

Na izložbi je predstavljeno 25 grafičkih radova prožetih specifičnim motivima biblijske ikonografije i posebnim unutarnjim razmatranjima.

„Hrvatska je u Europskoj uniji prepoznatljiva i po jedinstvenoj kulturi. Neka ova izložba bude podsjetnik na snagu umjetnosti koja nas povezuje te inspiracija da nastavimo njegovati i cijeniti umjetničko izražavanje kao temeljnu vrijednost zajedničke europske baštine“, rekla je eurozastupnica Sunčana Glavak.

Autor izložbe Tomislav Buntak naglasio je da je ideje i teme crpio iz širokog spektra povijesti umjetnosti i umjetničkog stvaralaštva koje seže 4000 godina u europsku povijest.

Buntakov rad stručno je predstavila kustosica Leila Topić. Istaknula je da izložba „Miracle greque“ slavi pedesetu obljetnicu grafičkih i bibliofilskih izdanja Zbirke Biškupić (1972.–2022.), dragocjenoj hvalevrijednoj aktivnosti kojom Božo Biškupić promovira  grafičku umjetnost. „Slaveći ideju harmonije zlatnog Periklovog doba i panhelenističke ideje klasične umjetnosti, Buntakove grafike apostrofiraju ideju sklada, razumijevanja, ljepote i uzajamnosti koji su nam potrebni u suvremenom društvu“, kazala je Topić.

Djela uglednog hrvatskog slikara i grafičara Tomislava Buntaka nalaze se u prestižnim nacionalnim i međunarodnim kolekcijama.