Zadaće u Europskom parlamentu

Plenarne sjednice

Tijekom plenarnih sjednica u vijećnicama u Strasbourgu i Bruxellesu zasjeda 705 zastupnika u Europskom parlamentu.

Zastupnici se mogu povezivati u klubove, a prema političkoj pripadnosti članica sam Kluba zastupnika Europske pučke stranke.

Opširnije

Odbor za vanjske poslove (AFET)

U kontekstu sve brojnijih izazova, ali i prilika s kojima se suočavamo izvan Europske unije, 71 član ovog odbora doprinosi definiranju zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU-a.

Odbor za vanjske poslove prati provedbu te politike, nadzire potrošnju sredstava EU-a namijenjenih za vanjsko djelovanje u svijetu, a odobrenje Odbora potrebno je za međunarodne sporazume koje potpisuje EU.

Odbor za vanjske poslove nastoji osigurati da se sporazumima između EU-a i trećih zemalja zajamče demokracija, vladavina prava i ljudska prava.

Snažno vanjsko djelovanje EU-a ključno je za demokraciju, prosperitet i sigurnost na našem kontinentu.

Sastanci Odbora za vanjske poslove prenose se uživo.

Opširnije

Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI)

Sa 81 članom odbor ENVI trenutačno je najveći odbor u Europskom parlamentu, što je dobar pokazatelj i jasan znak kojim se ističe potreba da Europska unija napreduje brže i ambicioznije u borbi protiv klimatskih promjena.

Odbor će, uz ostale političke prioritete, raditi na izradi zakonodavnog okvira za postizanje ugljične neutralnosti u Europi do 2050. te se zalaggati da se europskim građanima predloži ambiciozan „zeleni dogovor” za postizanje prijeko potrebnog prijelaza na zelenije gospodarstvo.

Opširnije

Posebni odbor za vanjsko uplitanje u sve demokratske procese u Europskoj uniji, uključujući dezinformiranje (INGE)

Posebni odbor Europskog parlamenta osnovan je zbog sve češćih slučajeva vanjskog uplitanja u demokratske procese i institucije u državama članicama Europske unije.

Mandat Posebnog odbora, koji čini 33 članova, traje godinu dana.

Više o nadležnostima Posebnog odbora pročitajte ovdje.

Izaslanstvo za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom (DSEE)

Rad Izaslanstva pokriva sve aspekte pristupanja Europskoj uniji, usredotočujući se na funkcioniranje demokratskih institucija, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, zaštitu temeljnih prava, regionalnu suradnju te dijalog Srbije i Kosova.

Nastojimo pomoći našim partnerskim parlamentima da se pripreme za članstvo u EU, pritom imajući na umu da je proces proširenja samo sredstvo za poboljšanje života građana Bosne i Hercegovine i Kosova.

Opširnije

Izaslanstvo za odnose sa Sjedninjenim Američkim Državama (D-US)

Izaslanstva Europskog parlamenta i Kongresa Sjedinjenih Američkih država već 45 godina redovito raspravljaju o pitanjima od zajedničkog interesa.

Opširnije