AktualnoEuropski parlament

Glavak o kriminalizaciji govora mržnje: Sloboda govora ne smije postati sloboda za širenje mržnje

By 17. 01. 2024. No Comments

U Europskom parlamentu raspravljalo se o proširenju popisa područja kriminaliteta u EU-u na govor mržnje i zločine iz mržnje.

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak u svom je govoru istaknula da su regulacija i procesuiranje izazovi demokratskih društava koja bilježe porast netolerancije. Govoreći o nasilju na internetu, posebno je podsjetila na slučaj Nicole Fox i na nužnost kriminalizacije cyberbullyinga.

„Postoje brojni primjeri koji nerijetko predstavljaju uvertiru za nasilje. Digitalne platforme, različite zatvorene komunikacijske skupine, odnosno kanali, plodno su tlo za multiplikaciju poruka mržnje, često s dalekosežnim posljedicama“, rekla je eurozastupnica Glavak.

Upozorivši da su vršnjačko nasilje i prevelika izloženost mladih nasilju ozbiljan problem današnjice, eurozastupnica Glavak iznijela je podatke iz istraživanja EU Kids Online koje je pokazalo je da je gotovo 50 posto djece bilo izloženo nasilju na internetu.

„Ovo nije pitanje ograničavanja slobode govora. Radi se o zaštiti prava svih građana da žive bez straha od diskriminacije, nasilja i mržnje. Sloboda govora ne smije postati sloboda za širenje mržnje. Tu napravimo razliku“, poručila je zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak.

Podsjetimo, eurozastupnici u nacrtu izvješća traže napredak u klasificiranju govora mržnje i zločina iz mržnje kao “zločina EU”, naglašavajući potrebu da se osigura zaštita svih pojedinaca i skupina koji mogu postati mete mržnje te da se osigura da se sloboda izražavanja ne iskorištava za zaštitu govora mržnje i zločina iz mržnje. Glasovanje o izvješću predviđeno je za sutra.