Europski parlamentNajave

Plenarna sjednica u Bruxellesu: Europski parlament o izvješćima o BiH i kohezijskim fondovima; postizanje klimatske neutralnosti do 2050. postaje obvezujuće

By 22. 06. 2021. No Comments

U srijedu i četvrtak, 23. i 24. lipnja, Europski će parlament u Bruxellesu održati plenarnu sjednicu na kojoj će sudjelovati zastupnica Sunčana Glavak (HDZ/EPP).

Na plenarnom zasjedanju raspravljat će se, uz ostalo, o izvješćima Europske komisije o Bosni i Hercegovini za 2019. i 2020. godinu, Europskom fondu za regionalni razvoj i Kohezijskom fondu za razdoblje 2021.–2027. te o Europskom propisu o klimi.

243 milijarde eura za kohezijsku politiku

Kohezijska politika glavna je politika za ulaganje EU-a u rast i zapošljavanje kako bi se smanjile regionalne razlike. Europski parlament trebao bi dati zeleno svjetlo za tri fonda EU-a, vrijedna 243 milijarde eura, za jačanje gospodarske, društvene i teritorijalne kohezije. Fondovi će biti namijenjeni za borbu protiv klimatskih promjena, socijalne programe, održivi urbani razvoj i potporu za oporavak od pandemije COVID-19.

Izvješća o Bosni i Hercegovini – podrška europskom putu

Zastupnici će u srijedu raspravljati o izvješćima o Bosni i Hercegovini za 2019. i 2020. godinu u kojima je istaknuta podrška Parlamenta na europskom putu BiH. Navodi se da je potrebno provesti duboke reforme kako bi BiH postigla status kandidata kojem teži, pri čemu se od Europske unije očekuje da bude na raspolaganju, posebno kako bi olakšala unutarnji dijalog.

Hrvatskoj je važno da sva tri konstitutivna naroda budu jednakopravna, osobito Hrvati kao najmalobrojniji konstitutivni narod, kao i da se u procesu dogovora unutar političkih stranaka i institucija BiH postigne konsenzus o reformi izbornoga zakonodavstva.

Zakon o klimi

Zastupnici će u četvrtak raspravljati o novom Europskom propisu o klimi, kojim će se cilj smanjenja emisije stakleničkih plinova za 2030. godinu povećavati s 40 na najmanje 55 posto. Političko obećanje da će Unija do 2050. biti klimatski neutralna postat će obvezujuće.