AktualnoHrvatska

O vršnjačkom nasilju u Virovitici: I empatija je važna u sprječavanju cyberbullyinga

By 17. 11. 2023. No Comments

U organizaciji zastupnice u Europskom parlamentu Sunčane Glavak u Virovitici je održana konferencija „Prema sigurnijem internetu: Kako zaustaviti cyberbullying“.

„Na razini Europske unije potrebno je kriminalizirati nasilje na internetu kako bi se zaštitila djeca i mladi, što je i pokrenuto na razini Europske pučke stranke u Europskom parlamentu“, poručila je zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, iznjevši podatke da je, prema istraživanju EU Kids Online, svako treće dijete prisutno na internetu, a 50% njih izjavilo je da je doživjelo neku vrstu cyber zlostavljanja. „Ne zaboravimo okrutnu istinu – nasilje na internetu ubija. I vaša podrška i angažman ključni su za stvaranje sigurnijeg internetskog okruženja za sve, a posebno za najranjivije skupine“, rekla je eurozastupnica Glavak.

Uime župana Virovitičko-podravske županije, predsjednik Županijske skupštine Dinko Begović rekao je kako je značajan utjecaj društvenih mreža i medija donio novu društvenu dimenziju te se složio da ono što je ilegalno izvan mreže mora biti ilegalno i na mreži. Gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin istaknuo je kako preventiva treba početi u školi jer „cyberbullying se ne događa nekome drugome, već nama. Trebamo učiti prihvatiti kada je netko drugačiji i odnositi se prema njemu s poštovanjem i osmijehom.“ Sanja Kirin, predsjednica Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ Virovitičko-podravske županije, naglasila je da je temeljna vrijednost Zajednice zaštita obitelji, djece i mladih te stvaranje sigurnijeg internetskog okruženja.

U panel-raspravi Kako zaustaviti cyberbullying? sudjelovali su Tomislav Ramljak, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, dr. sc. Davorka Martinjak, savjetnica ministra unutarnjih poslova, Robert Tomljenović, zamjenik predsjednika Vijeća za elektroničke medije te prim. doc. dr. sc. Vanja Slijepčević Saftić, dječji neurolog i ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba. Tomislav Ramljak istaknuo je da je potrebno sustavno raditi na razvijanju empatije i jačanju prevencije, kao i definirati što je točno zlostavljanje na internetu kako bi se ono moglo kvalitetnije prepoznati. Savjetnica ministra dr. sc. Martinjak iznijela je podatak da je posljednjih godina zabilježn veći porast kaznenih djela na štetu djece na internetu, složivši se da je empatija jedna od temeljnih vrijednosti na kojim treba raditi.

Primarijus Slijepčević Saftić rekla je da je naš zadatak odrediti strategije prevencije te da je bitno senzibilizirati javnost i sve one koji na bilo koji način rade s djecom i mladima. „Spoznaje o mogućnostima kojima možemo pomoći boljem i zdravijem odrastanju mladih prije 10 godina nisu bile dovoljno jasne, koliko su danas. Senzibilizacija je bitna, a mentalno zdravlje potpuno je neodvojivo od tjelesnog zdravlja“, rekla je prim. doc. dr. sc. Slijepčević Saftić.

Zamjenik predsjednika Vijeća za elektroničke medije Robert Tomljenović istaknuo je da tehnološke inovacije koje svijet čine boljim imaju i brojne posljedice s kojima se moramo suočiti. „Jedan od načina da to preveniramo i suzbijemo jest sustavno razvijanje ne samo medijske, već i emocionalne pismenosti od najranije dobi“, rekao je Tomljenović.

Među sudionicima konferencije bili su učenici virovitičkih srednjih škola koji su se uključili u raspravu te svojim iskustvima i razmišljanjima doprinijeli raspravi o važnom problemu cyberbullyinga.

Prva konferencija o nasilju na internetu u organizaciji zastupnice u Europskom parlamentu Sunčane Glavak održana je u lipnju u Zagrebu. Kao ključna govornica na toj konferenciji sudjelovala je Jackie Fox, inicijatorica “Coco zakona” kojim je u Irskoj kriminalizirano nasilje na internetu. Njezina kći Nicole „Coco“ Fox 2018. godine oduzela si život nakon što je tri godine trpjela ekstremno zlostavljanje, online i fizički. Nakon nezamislive tragedije Jackie Fox započela je neumornu kampanju za okončanje cyber nasilja. Njezina predanost osiguravanju primjene „Coco zakona“ u Irskoj omogućila je da ono što je zločin offline bude zločin i online. Otkako je zakon stupio na snagu, irska policija pokrenula je više od 70 kaznenih progona samo za zlouporabu intimnih slika.

Klub EPP-a želi internetsko nasilje učiniti kaznenim djelom diljem EU-a kako bi se osiguralo da svi građani imaju istu razinu zaštite. O tome se, na inicijativu EPP-a, raspravljalo na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. Ako bude dogovoreno, ovo će biti prvo takvo zakonodavstvo EU-a u području suzbijanja nasilja na internetu i spasit će živote.Klub EPP-a želi internetsko nasilje učiniti kaznenim djelom diljem EU-a kako bi se osiguralo da svi građani imaju istu razinu zaštite. O tome se, na inicijativu EPP-a, raspravljalo na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. Ako bude dogovoreno, ovo će biti prvo takvo zakonodavstvo EU-a u području suzbijanja nasilja na internetu i spasit će živote.