AktualnoHrvatskaNajave

Konferencija “Prema sigurnijem internetu: Kako zaustaviti cyberbullying” u Virovitici

By 15. 11. 2023. No Comments

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak organizira konferenciju “Prema sigurnijem internetu: Kako zaustaviti cyberbullying” koja će se održati u Tehnološko-inovacijskom centru Virovitica (Matije Gupca 78), u petak, 17. studenoga 2023., s početkom u 11.00 sati.

Na konferenciji će se pozdravnim govorima, uz eurozastupnicu Sunčanu Glavak, obratiti gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin, predsjednik Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Dinko Begović te predsjednica Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ Virovitičko-podravske županije Sanja Kirin.

Na panel-raspravi na temu kako zaustaviti cyberbullying govorit će Tomislav Ramljak, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, dr. sc. Davorka Martinjak, savjetnica ministra unutarnjih poslova, Robert Tomljenović, zamjenik predsjednika Vijeća za elektroničke medije te prim. doc. dr. sc. Vanja Slijepčević Saftić, dječji neurolog i ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Prva konferencija o nasilju na internetu u organizaciji zastupnice u Europskom parlamentu Sunčane Glavak održana je u lipnju u Zagrebu. Kao ključna govornica na toj konferenciji sudjelovala je Jackie Fox, inicijatorica “Coco zakona” kojim je u Irskoj kriminalizirano nasilje na internetu. Njezina kći Nicole „Coco“ Fox 2018. godine oduzela si život nakon što je tri godine trpjela ekstremno zlostavljanje, online i fizički. Nakon nezamislive tragedije Jackie Fox započela je neumornu kampanju za okončanje cyber nasilja. Njezina predanost osiguravanju primjene „Coco zakona“ u Irskoj omogućila je da ono što je zločin offline bude zločin i online. Otkako je zakon stupio na snagu, irska policija pokrenula je više od 70 kaznenih progona samo za zlouporabu intimnih slika.

Internetski prostor otvorio je globalni forum za raspravljanje, umrežavanje i stjecanje novih znanja. Međutim, isti taj prostor krije brojne opasnosti, posebno za osjetljive društvene skupine poput mladih koji su nerijetko suočeni sa zlostavljanjem na internetu.

Klub EPP-a želi internetsko nasilje učiniti kaznenim djelom diljem EU-a kako bi se osiguralo da svi građani imaju istu razinu zaštite. O tome se, na inicijativu EPP-a, raspravljalo na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. Ako bude dogovoreno, ovo će biti prvo takvo zakonodavstvo EU-a u području suzbijanja nasilja na internetu i spasit će živote.