Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu glasalo se o Rezoluciji o vladavini prava na Malti nakon nedavnih otkrića o ubojstvu novinarke Daphne Caruane Galizije.

Socijalistička Vlada Malte trenutno se suočava s političkom i ustavnom krizom zbog postupanja Vlade u vezi s ubojstvom novinarke koja je 16. listopada 2017. brutalno ubijena u blizini svog doma, kada je u njezinom vozilu eksplodirala bomba. Istraga je doživjela neočekivani zaokret krajem prošlog mjeseca kada je malteški premijer Joseph Muscat ponudio pomilovanje čovjeku koji je tvrdio da poznaje osobu koja stoji iza ovog ubojstva.

Europski parlament poslao na Maltu izaslanstvo koje je obavilo brojne sastanke te izrazilo svoju zabrinutost po povratku u Bruxelles.

Vladavina prava i poštovanje demokracije, ljudskih prava i temeljnih sloboda, vrijednosti i načela utvrđeni su Ugovorima EU-a i međunarodnim pravnim instrumentima o ljudskim pravima te su obvezujući za Uniju i njezine države članice koje ih moraju poštovati.

Zastupnica Sunčana Glavak osvrnula se na glasanje u Europskom parlamentu.

,,I sama dolazim iz novinarske struke te u potpunosti osuđujem svaki oblik nasilja nad novinarima, zastrašivanja i ugrožavanja slobode govora.

U 2018. ubijena su 94 novinara, a 49 novinara i medijskih profesionalaca ubijeno je ove godine. Posebno zabrinjava što se ubojstva događaju u tzv. mirnim zemljama demokratskih sustava. Sve to ozbiljno narušava dosegnute demokratske standarde.

Sloboda govora ne može imati različite definicije, a novinari moraju biti slobodni kroz svoj posao kritizirati, upozoravati i biti korektivi. Ubojstvo Caruane Galizije pucanj je u demokraciju i europske institucije moraju snažno reagirati kako bi se rasvijetlili ovakvi strašni zločini.“