Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak (EPP/HDZ), u utorak je u Europskom parlamentu u Bruxellesu ugostila izaslanstvo grada Čakovca.

Povod susreta bila je dodjela priznanja Čakovcu kao Europskom gradu sporta za 2020. godinu. Dodjela priznanja organizirana je u sklopu ,”ACES Europe Gala Ceremony 2019”, a u ime grada Čakovca, priznanje je primio gradonačelnik Stjepan Kovač koji je u svojem govoru zahvalio ACES Europeu na priznanju.

ACES Europe je neprofitna udruga sa sjedištem u Bruxellesu koja svake godine dodjeljuje priznanja europskim prijestolnicama, gradovima i zajednicama sporta. Čakovec je nagradu dobio kao grad koji kontinuirano ulaže u sportsku infrastrukturu i posvećuje veliku pažnju razvoju sporta djece, mladih i osoba s invaliditetom.

Sportska povijest Čakovca seže u 1920. godinu kada je osnovano čakovečko Sokolsko društvo. Već 1931. počinje gradnja Sokolskog doma, sportske dvorane koja je odigrala značajnu ulogu u razvoju sporta u Čakovcu. Čakovec se ponosi brojnim uspješnim sportašima, a zasigurno najveći promotor jest Filip Ude, nositelj srebrnog olimpijskog odličja. Zajednica sportskih udruga broji 78 aktivnih sportskih udruga i 4.000 registriranih sportaša, a preko 50 posto građana je aktivno uključeno u neki oblik sporta.

Nakon dodjele priznanja zastupnica Glavak je izjavila: “Čestitam gradu Čakovcu na priznanju za Europski grad sporta za 2020. godinu te obećavam da ću se uključiti u projekte važne za razvoj sporta u Čakovcu te njegovu promociju.”

Uz gradonačelnika Čakovca u izaslanstvu su bili zamjenik gradonačelnika Zoran Vidović, David Vugrinec, Bojan Ružić, Tomica Jakopec i Dražen Barić.

Na ceremoniji održanoj u Bruxellesu, uz Čakovac, priznanje je dodijeljeno i Malom Lošinju koji je priznanje dobio u kategoriji Europski otok sporta za 2020.