Europski parlament

Europski parlament o Zakonu o slobodi medija, borbi protiv vanjskog uplitanja te smanjenju otpada od hrane i tekstila

By 11. 03. 2024. No Comments

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak sudjelovat će na plenarnoj sjednici koja će se u Strasbourgu održati od 11. do 14. ožujka.

Zakon o slobodi medija

Zastupnici će u srijedu dati konačno zeleno svjetlo novom zakonu kojim bi se novinari i mediji u EU-u zaštitili od političkog ili ekonomskog uplitanja. Novi zakon obvezat će države članice na zaštitu neovisnosti medija od uplitanja, a svi će mediji, bez obzira na veličinu, morati objavljivati informacije o svojim vlasnicima i izvješćivati o tome da su dobili državna sredstva. Zakonom o slobodi medija uspostavit će se i novi mehanizam kojim će se spriječiti da vrlo velike internetske platforme proizvoljno ograničavaju ili brišu neovisne medijske sadržaje.

Borba protiv vanjskog uplitanja

U utorak će zastupnici ispitivati potpredsjednicu Europske komisije Veru Jourovu o spremnosti vlada EU-a za borbu protiv vanjskog uplitanja, uključujući i onog koje dolazi iz Rusije. Parlament je u veljači donio rezoluciju u kojoj osuđuje stalne napore Rusije da podriva europsku demokraciju različitim oblicima uplitanja i dezinformacija. Podsjetimo, eurozastupnica Sunčana Glavak bila je članica Posebnog odbora za vanjsko uplitanje u sve demokratske procese u Europskoj uniji, uključujući dezinformiranje (INGE i ING2).

EP će usvojiti stajalište o smanjenju otpada od tekstila i bacanja hrane

Zastupnici će u srijedu usvojiti svoje prijedloge za sprječavanje i smanjenje otpada od hrane i tekstila diljem EU-a. U izvješću koje je pripremio Odbor za okoliš, čija je članica eurozastupnica Sunčana Glavak, postavljaju se ambiciozniji ciljevi za 2030. u pogledu smanjenja rasipanja hrane. Za tekstilne proizvode, odjeću i obuću novim bi se pravilima zahtijevala uspostava programa proširene odgovornosti proizvođača. Svake se godine u EU-u stvori 60 milijuna tona otpada od hrane (131 kg po osobi) i 12,6 milijuna tona tekstilnog otpada. Samo odjeća i obuća čine 5,2 milijuna tona otpada, što odgovara 12 kg otpada po osobi svake godine. Procjenjuje se da se manje od 1 % svih tekstilnih proizvoda diljem svijeta reciklira u nove proizvode.

Zaštita potrošača

Nakon rasprave u ponedjeljak, zastupnici će u utorak glasovati o novim pravilima za provjeru i prethodno odobravanje zelenih marketinških tvrdnji kako bi se potrošači zaštitili od obmanjujućih oglasa, a raspravljat će i glasovati i o ažuriranim pravilima koja osiguravaju pristup potrošačkoj naknadi za štetu uzrokovanu neispravnim proizvodima. U srijedu će glasovati o prijedlogu za ažuriranje pravila EU-a o sigurnosti igračaka, s ciljem smanjenja nesigurnih igračaka na tržištu EU-a i bolje zaštite djece. Ažuriranje odgovara na povećanje online kupovine i korištenje digitalnih tehnologija, proširuje zabrane na štetne kemikalije i olakšava pristup sigurnosnim informacijama. Također traži usklađenost digitalnih igračaka s EU pravilima o umjetnoj inteligenciji i kibernetičkoj sigurnosti.

Povećanje sigurnosti digitalnih proizvoda

Zastupnici će u ponedjeljak raspravljati, a u utorak glasovati o novim pravilima kibernetičke otpornosti kako bi zaštitili digitalne proizvode u EU-u od kibernetičkih prijetnji. Važni i kritični proizvodi bit će kategorizirani na temelju njihove važnosti i razine kibernetičkog sigurnosnog rizika koji predstavljaju, a te će dvije kategorije predlagati i ažurirati Europska komisija.

Zakon o umjetnoj inteligenciji

Nakon rasprave u utorak, očekuje se da će zastupnici u Europskom parlamentu u srijedu odobriti sporazum postignut s državama članicama EU-a kojim se utvrđuju obveze za umjetnu inteligenciju. S obzirom na sve veće poteškoće u prepoznavanju umjetnih ili manipuliranih audiovizualnih medija („deepfakes”) na internetu, takav će sadržaj morati biti jasno označen.

Dekarbonizacija građevinskog sektora EU-a

O planovima za smanjenje potrošnje energije i emisija stakleničkih plinova iz građevinskog sektora raspravljat će se u ponedjeljak i glasovati u utorak. Nova pravila znače i da će se obnoviti više zgrada s najlošijim svojstvima te će se poboljšati razmjena informacija o energetskim svojstvima.

Euro 7: Parlament će usvojiti ograničenja emisija za automobile i ostala cestovna vozila

Europski parlament će u srijedu glasati o novim pravilima EU-a Euro 7 koja predviđaju smanjenje emisija iz osobnih automobila, kombija, autobusa i kamiona. Pravila zadržavaju trenutna ograničenja za osobne automobile i kombije, ali uvode stroža za autobuse i kamione.

Izvješće o kohezijskoj politici 2014.-2020.

Ulaganja u kohezijsku politiku diljem EU-a rezultirala su dosad neviđenim pozitivnim učincima na regije, gradove te ruralna, pogranična i udaljena područja, stoji u izvješću o kojem će se raspravljati u srijedu. Izravno ili neizravno, svaka država članica EU-a iskusila je pozitivne učinke financiranja iz proračuna EU-a. Hrvatska je uspješan primjer kohezijske politike što se često ističe na europskoj razini. U listopadu 2023. eurozastupnica Glavak ugostila je u Hrvatskoj Kohezijsku misiju EPP-a čiji su članovi istaknuli čvrsto uvjerenje da budućnost EU-a leži u kohezijskoj politici.

Dobrobit životinja: Zastupnici žele jasan vremenski okvir za ažuriranje pravila EU

Zastupnici će u četvrtak ispitivati Komisiju o reviziji zakonodavstva EU-a o dobrobiti životinja. Rezolucijom Parlamenta iz 2022. zahtijevaju se jasnija pravila, potaknuta građanskim inicijativama i Eurobarometrom koji pokazuje da 84 % Europljana želi poboljšanje dobrobiti životinja.

Ostale teme plenarne sjednice

U raspravi s predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen i belgijskim predsjedništvom u utorak ujutro zastupnici će iznijeti svoja očekivanja za sastanak na vrhu EU-a od 21. do 22. ožujka. Isti dan poslijepodne u Europskom parlamentu će se raspravljati o reformama i preispitivanju politika prije proširenja. Nakon rasprave u ponedjeljak, Parlament će u utorak glasati o direktivi, već dogovorenoj s Vijećem, koja uvodi zajedničku definiciju za kršenja sankcija EU-a i minimalne kazne. U srijedu ujutro zastupnicima će se obratiti finski premijer Petteri Orpo.