Europski parlament

Europski akt o slobodi medija: Slobodni mediji ključan su oslonac svakog demokratskog društva

By 12. 03. 2024. 13 ožujka, 2024 No Comments

„Slobodni mediji ključan su oslonac svakog demokratskog društva, a  upravo ovim aktom o slobodi medija trebala bi se štititi urednička neovisnost i prava novinara“, istaknula je zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak na plenarnoj raspravi o Europskom aktu o slobodi medija.

Države članice obvezat će se na zaštitu neovisnosti medija, a eurozastupnica Glavak posebno važnim podcrtala je zahtjeve koji se tiču medijske transparentnosti.

„Svi će mediji, bez obzira na veličinu, morati objavljivati informacije o svojim vlasničkim strukturama i biti transparentniji u pogledu dobivanja sredstava iz državnog proračuna“, rekla je Glavak. Osim toga, odredbama Akta osigurat će se pravedna raspodjela državnog oglašavanja, zaštita neovisnosti medija od bilo kakvog uplitanja te zabraniti uporaba špijunskog softvera protiv novinara.

Novost koja se uvodi Europskim aktom o slobodi medija, a koju eurozastupnica podržava, jest osnivanje Europskog odbora za medijske usluge sastavljenog od nacionalnih medijskih tijela, koji bi nadgledao provođenje zakona.

„Naposljetku, nemojmo zaboraviti da medijski sektor doprinosi stvaranju radnih mjesta i rastu s prometom koji premašuje 3 posto BDP-a. Jednako tako, Europska unija s oko 50 milijuna eura godišnje podupire medijski sektor, izdvajajući povrh toga sredstva za istraživačke projekte i smanjenje dezinformacija“, podsjetila je eurozastupnica Sunčana Glavak zaključno poručivši da su mediji važan dio gospodarstva te da kao takvi moraju imati jednaka prava kao i ostali.