Europski parlamentNajave

Europski parlament o suzbijanju širenja dezinformacija na internetu, izvješću o Crnoj Gori i generacijskoj obnovi poljoprivrednih gospodarstava

By 16. 10. 2023. No Comments

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak sudjelovat će na plenarnom zasjedanju koje će se održati u Strasbourgu od 16. do 19. listopada.

Rasprava o terorističkim napadima Hamasa na Izrael

U srijedu ujutro plenarna će sjednica započeti raspravom s Vijećem i Europskom komisijom o terorističkim napadima Hamasa na Izrael. O rezoluciji će se glasovati u četvrtak. Europa je spremna pomoći u posredovanju u rješavanju sporova, naglašavajući istodobno da ne postoji opravdanje za terorizam. Hrvatska podržava pravo Izraela na samoobranu u skladu s međunarodnim i humanitarnim pravom.

Primjena EU zakona u borbi protiv širenja nezakonitog sadržaja i dezinformacija na internetu

U Europskom parlamentu u srijedu će se raspravljati o odgovoru na porast nasilnog, terorističkog i lažnog sadržaja koji kruži društvenim medijima. Parlament želi provjeriti provedbu Zakona o digitalnim uslugama (DSA) kojim je obuhvaćeno 19 internetskih platformi, među kojima su X (ranije Twitter), Facebook, TikTok i Instagram. Njihova je obveza poduzeti konkretne mjere u procjeni i ublažavanju sustavnih rizika povezanih sa širenjem dezinformacija ili štetnog sadržaja. Takav sadržaj moraju brzo ukloniti. Tvrtke koje ne budu pridržavale pravila DSA mogle bi se suočiti s kaznama do 6% svog globalnog prometa i dovesti do toga da njihove usluge budu suspendirane u EU-u.

O Srbiji i Kosovu te Crnoj Gori

Zastupnici će u četvrtak glasovati o rezoluciji o stanju na sjeveru Kosova nakon smrtonosnih događaja 24. rujna. U raspravi na plenarnoj sjednici na tu temu eurozastupnica Sunčana Glavak osudila je nasilje, pozvala na konkretne reakcije koje zahtijeva kompleksnost stanja na Kosovu te poručila da Srbija, ako želi postati dio EU-a, mora prihvatiti europske principe. U raspravi u utorak i na glasovanju u srijedu zastupnici će pozvati crnogorske političare da formiraju proeuropsku vladu što je prije moguće jer su političke napetosti i polarizacija doveli su do zastoja procesa priključenja te zemlje EU-u. Zastupnici u izvješću ističu da zlonamjerni vanjski akteri poput Rusije imaju sve veći utjecaj u području zapadnog Balkana.

Generacijska obnova poljoprivrednih gospodarstava u EU-u

Generacijska obnova od presudne je važnosti za društvenu, gospodarsku i okolišnu održivost ruralnih područja, a pravedni i dostojanstveni prihodi te primjerena kvaliteta života za poljoprivrednike i njihove obitelji temeljni su preduvjeti za privlačenje mladih i novih osoba sektoru poljoprivrede. Podsjetimo, eurozastupnica Glavak kao ambasadorica EPP-a za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj podupire mlade u sektoru poljoprivrede te žene koje svoj život grade u ruralnim područjima. Rasprava i glasovanje zakazani su za četvrtak.

Procjena učinkovitosti sankcija EU-a Rusiji

Zastupnici će s predstavnicima Komisije i Vijeća raspravljati o tome djeluju li sankcije EU-a protiv Rusije i kako spriječiti Moskvu da ih zaobilazi. Od početka agresije na Ukrajinu usvojeno je ukupno 11 paketa sankcija usmjerenih na ključne sektore ruskog gospodarstva i političke elite. Rasprava na plenarnoj sjednici održat će se u utorak ujutro, a zastupnici će glasovati o rezoluciji u četvrtak.

Ostale teme na listopadskoj plenarnoj sjednici

U ponedjeljak će se raspravljati, a u utorak glasovati o instrumentu vrijednom 50 milijardi eura za potporu oporavku, obnovi i modernizaciji Ukrajine u razdoblju od 2024. do 2027. Isti će dan uslijediti rasprava o novim pravilima EU-a o kontroli ribarstva kojima će se ulovi morati prijaviti elektroničkim putem. Glasovanje je predviđeno za utorak, kada će se zastupnicima u Europskom parlamentu obratiti premijer Armenije Nikol Pashinyan, a raspravljat će se i o novom zakonu o digitalizaciji šengenskih viza, što će ih učiniti sigurnijima i dostupnijima. Glasovanje je zakazano za srijedu. U raspravi s Vijećem i Komisijom u srijedu ujutro zastupnici će predstaviti svoje zahtjeve i očekivanja uoči sastanka na vrhu EU-a 26. i 27. listopada. Parlament će u srijedu izraziti podršku sigurnosti i neovisnosti novinara u kontekstu šeste obljetnice ubojstva malteške novinarke Daphne Caruane Galizije, dok će se u četvrtak raspravljati o građanskoj inicijativi “Fur Free Europe” (Europa bez krzna) kojom se traži zabrana uzgoja i ubijanja životinja isključivo radi proizvodnje krzna u EU-u. Inicijativa je prikupila 1,5 milijuna valjanih potpisa iz svih zemalja EU-a. Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola u četvrtak će objaviti dobitnika ovogodišnje nagrade Saharov za slobodu mišljenja.