Europski parlamentNajave

Zastupnica Sunčana Glavak na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Bruxellesu

By 05. 10. 2020. No Comments

Danas počinje plenarno zasjedanje Europskog parlamenta u Bruxellesu na kojem će sudjelovati zastupnica Sunčana Glavak (HDZ/EPP). Zastupnici će raspravljati i glasovati o temama koje se odnose na Višegodišnji financijski okvir Europske unije (VFO) i vladavinu prava, zaključke sastanka posebnog Europskog vijeća, klimatsko zakonodavstvo i imenovanje novih povjerenika Europske komisije.

Vladavina prava i zaštita europskih vrijednosti

U rezoluciji nakon sjednice Europskog vijeća iz srpnja o sljedećem dugoročnom proračunu, zastupnici su izrazili žaljenje što je Europsko vijeće znatno oslabilo napore Europske komisije i parlamenta na održavanju vladavine zakona, temeljnih prava i demokracije u okviru VFO-a. Zastupnici tijekom rasprave u ponedjeljak žele upozoriti da bi se financiranje iz VFO-a trebalo uvjetovati poštivanjem vladavine prava.

Glasovanje o promjenama u Europskoj komisiji

Zastupnici će odlučiti o imenovanju kandidatkinje za povjerenicu Mairead McGuinness i o novom portfelju dodijeljenom izvršnom potpredsjedniku Valdisu Dombrovskisu. Prije nego što parlament može glasovati, Mairead McGuinness, kandidatkinja za povjerenicu zaduženu za financijske usluge, financijsku stabilnost i tržište kapitala te Valdis Dombrovskis, koji treba preuzeti odgovornost za portfelj trgovine, prošli su trosatno saslušanje u nadležnim odborima Europskog parlamenta u petak, 2. listopada. Plenarno glasovanje zakazano je za 7. listopada.

Novi ciljevi klimatskog zakonodavstva Europske unije

U utorak će zastupnici raspravljati o prijedlogu Europske komisije za europsko klimatsko zakonodavstvo. Cilj zastupnika je potaknuti transformaciju Europe prema klimatskoj neutralnosti do 2050. godine, uz pravnu sigurnost i predvidljivost koji su potrebni za planiranje tranzicije. Zastupnici inzistiraju na tomu da Europska unija mora postati klimatski neutralna do 2050. godine.

Zaključci posebne sjednice Europskog vijeća

Zastupnici u Europskom parlamentu razgovarat će o rezultatima posebnog sastanka Europskog vijeća, posebno o eskalaciji napetosti između Turske i EU. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u utorak će predstaviti zaključke sastanka, uključujući teme vanjskih poslova, poput odnosa s Kinom, situacije u Bjelorusiji i trovanja Alekseja Navaljnog. Raspravljat će se i o jedinstvenom tržištu, industrijskoj politici i digitalnoj transformaciji.

Jačanje Jamstva za mlade i rasprava o ženama na vodećim položajima

Tijekom rasprave u ponedjeljak navečer, zastupnici će održati razmjenu mišljenja s Vijećem i Europskom komisijom o provedbi Jamstva za mlade u državama članicama. Parlament će ponovno zatražiti pravni okvir kojim bi se ukinule neplaćene prakse, pripravništva i naukovanja u Europskoj uniji.

Europski parlament podržao je prijedlog Europske komisije o Direktivi o rodnoj neravnoteži među neizvršnim direktorima tvrtki, kojim se željelo riješiti pitanje spolne nejednakosti zahtijevajući da barem 40 posto članova odbora tvrtke do 2020. godine budu žene u privatnom sektoru, a do 2018. u javnom sektoru. Zastupnici će u zajedničkoj raspravi u ponedjeljak ponoviti zahtjev da se nastavi zakonodavni proces, koji je godinama blokiran u Vijeću.