Hrvatska

Zastupnica Glavak o pandemiji koronavirusa: Odgovorno ponašanje je ključno

By 11. 03. 2020. No Comments

„Hrvatska poduzima sve potrebne mjere kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, kao i korake kojima će se ublažiti posljedice za gospodarstvo. Na razini Europske unije svim državama članicama spremna je pomoći i Europska komisija s 25 milijardi eura“, podsjetila je zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak.

Hrvatska je prvih šest mjeseci ove godine na čelu Europske unije kao predsjedavajuća Vijećem EU-a, a u ovoj se situaciji pokazala kao dobar, sposoban i agilan lider.

O koronavirusu se razgovara i na razini Europskoga vijeća, čiji su članovi u utorak održali videokonferenciju na kojoj je sudjelovao predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. Šefovi država i vlada članica EU-a istaknuli su potrebu zajedničkog pristupa i suradnje te utvrdili četiri prioriteta, a predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je osnivanje fonda vrijednog 25 milijardi eura iz postojećih izvora kako bi se odgovorilo na gospodarske krize izazvane koronavirusom.

Govoreći na konferenciji za medije koja je danas, nakon sastanka s nadležnim ministrima te članovima Stožera civilne zaštite, održana u Banskim dvorima, premijer Andrej Plenković naglasio je da je cilj Vlade očuvati radna mjesta i pomoći poduzetnicima u zadržavanju likvidnosti, a najavio je i fleksibilnost u pogledu javnih davanja, kao što su odgode i obročna plaćanja. Predloženo je da se u Istarskoj županiji od petka obustavi nastava u školama i visokim učilištima te se uvedu alternativni načini kako bi se osigurala redovita isporuka nastavnog sadržaja za učenike osnovnih i srednjih škola. Sva ministarstva dobila su zadatak pripremiti precizno definirane mjere koje će se zatim usvajati na sjednicama Vlade.

„Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju koronavirusa, a dužnost svih nas je pridržavati se uputa nadležnih tijela kako bismo zaštitili svoje zdravlje i minimalizirali mogućnost zaraze. Odgovorno ponašanje je ključno“, poručila je zastupnica Glavak.