Europski parlamentHrvatska

Virtualni susret #EPtalks: O pandemiji i krizi koja je sve promijenila

By 23. 04. 2020. 26 travnja, 2020 No Comments

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak sudjelovala je u online susretu zastupnika, stručnjaka i učenika #EPtalks na temu COVID-19: Kriza koja je sve promijenila.

U razgovoru, koji je organizirao Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, sudjelovalo je stotinjak učenika, maturanata i profesora škola ambasadora Europskog parlamenta. Govorilo se o tome koliko se način rada i općenito života promijenio zbog pandemije, o iskustvu rada na daljinu te o tome kakve bi mogle biti posljedice ove krize za Hrvatsku, Europsku uniju, ali i za globalnu scenu.

Zastupnica Sunčana Glavak istaknula je kako je kriza pokazala dodanu vrijednost članstva u Europskoj uniji za Hrvatsku, u smislu solidarnosti, financijske potpore za nabavku opreme te pomoći za funkcioniranje gospodarstva. Podsjetila je da Unija treba dogovoriti novi višegodišnji proračun te izrazila uvjerenje da će u fokusu biti kohezijska sredstva i poljoprivreda.

„Moramo biti što manje ovisni o trećim zemljama kada je riječ o nabavci medicinske opreme te o istraživanju u području novih lijekova. Ovo će stoga biti prigoda da se i Europska unija pokaže u novom svjetlu i da iz krize izađe snažnija“, kazala je zastupnica Glavak koja će i sljedeći četvrtak, 30. travnja, sudjelovati na drugom #EPtalks online susretu.

O #EPtalks

#EPtalks su virtualni susreti koje će Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj održavati četvrtkom, a bavit će se raznim izazovima što ih nameće koronakriza. #EPtalks su zamišljeni kao podrška maturantima, ambasadorima juniorima Europskog parlamenta, koji prolaze kroz osobito teško razdoblje u ovom vremenu raznih ograničenja. Uz stručnjake, sudjeluju i europarlamentarci kako bi učenicima ponudili europski pogled na ovu krizu i borbu s njezinim posljedicama, pod geslom #EuropljaniProtivCovid19.

Program Škola ambasador Europskog parlamenta provodi se od 2016. godine, s ciljem podizanja razine informiranosti mladih o Europskoj uniji, kao i svijesti o zajedničkim vrijednostima i pravima. Programom je do sada obuhvaćeno pedesetak gimnazija i strukovnih škola iz cijele Hrvatske.