Europski parlament

Sunčana Glavak: Tehnologija, istraživanje i inovacije ključni su za konkurentnost europskog gospodarstva

By 28. 02. 2024. No Comments

U Europskom parlamentu u Strasbourgu danas je održana rasprava o ponovnom stjecanju konkurentske prednosti EU-a u rascjepkanom globalnom gospodarstvu.

Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu i potpredsjednica SME Europe EPP-a, osvrnula se na četiri elementa koje smatra ključnima.

„Prvo, da bismo postigli veću razinu gospodarskih ulaganja, važna je politička stabilnost. Drugo, tvrtke i znanstvena zajednica moraju biti u sinergiji kako bismo dosegli željenu konkurentnost, a inovacije i zelena tranzicija jedni su od prvih alata kojima bi trebalo posvetiti više pozornosti. Osim toga, za mala i srednja poduzeća te gospodarstvo nužno je uklanjanje regulatornih prepreka i administrativnih opterećenja, jer mala i srednja poduzeća ostvaruju 50 posto BDP-a, čine 99 posto svih poduzeća u EU-u te zapošljavaju oko 100 milijuna ljudi. I ne manje važno, obrazovni sustav mora pratiti potrebe tržišta rada“, naglašava eurozastupnica Glavak.

„U svijetu svakodnevne promjene globalne ekonomije moramo napraviti zaokret u promišljanju europskoga gospodarstva i onoga što nazivamo snažnim i konkurentnim tržištem, suočenim s različitim izazovima“, poručuje eurozastupnica Sunčana Glavak ističući pozitivan primjer Hrvatske koja je ostvarila drugu najveću stopu rasta BDP-a u cijeloj Uniji u 2023., s rastom pet puta višim od prosjeka EU-a i europodručja.

Podsjetimo, rast BDP-a u 2023. godini iznosi 2,8 posto i to je već dvanaesti kvartal zaredom da BDP u Hrvatskoj raste.

„Pune tri godine bilježe se pozitivna kretanja rasta BDP-a što je potvrda ispravne ekonomske i fiskalne politike Vlade premijera Andreja Plenkovića. Na rast BDP-a, uz trud i rad gospodarstvenika i radnika, utjecali su i Vladini paketi pomoći vrijedni 7,2 milijarde eura“, zaključuje Glavak.

Na plenarnoj raspravi povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton rekao je da je napredak Europe povezan s konkurentnošću i ne pretjeranom ovisnošću o drugima, a ključnima je istaknuo i rad na zelenoj i digitalnoj tranziciji te očuvanje radnih mjesta i socijalnog modela.