Europski parlament

Srbija se mora se uskladiti s vanjskopolitičkim stajalištima EU-a

By 23. 11. 2022. No Comments

Dok pojedine države članice promišljaju treba li pokrenuti pregovore o pristupanju, otvara se put snaženju utjecaja drugih globalnih i regionalnih aktera, upozorila je zastupnica Sunčana Glavak u raspravi o novoj strategiji EU-a za proširenje koja je u utorak održana u Europskom parlamentu.

„Politika proširenja najvažniji je test vjerodostojnosti Europske unije i naših vrijednosti. Naša promišljanja oko toga treba li s državama pokrenuti pregovore o pristupanju otvorila su put snaženju utjecaja drugih globalnih i regionalnih aktera, od kojih neki imaju otvorena protueuropska stajališta. Vlada Republike Srbije mora se uskladiti s vanjskopolitičkim stajalištima EU-a, to još jednom jasno moramo podcrtati. Svjesni smo činjenice krhkosti mira i geopolitičkih previranja, stoga pozdravljam napore koji se čine, a nadu daju pomaci u Bosni i Hercegovini koja svoj europski put mora nastaviti nakon izbora“, istaknula je.

Eurozastupnica Glavak izrazila je žaljenje što se pojedine države članice ponašaju kao da je proces proširenja nebitan i sporedan za europske interese, nesvjesne da je Europska unija i dalje atraktivna zajednica za države koje žele postati njezine članice.

„Proces proširenja mora dobiti novi zamah koji će mu vratiti integritet“, zaključno je poručila eurozastupnica Glavak.