Europski parlamentHrvatska

Razvoj strategije ,,od polja do stola” te održivo upravljanje šumama važni prioriteti hrvatskog predsjedanja u resoru poljoprivrede

By 23. 01. 2020. 5 ožujka, 2020 No Comments

Intenzivan tjedan iza nas obilježili su dolasci ministara različitih resora iz Republike Hrvatske koji su predstavljali pred zastupnicima Europskog parlamenta, na nadležnim odborima, prioritete hrvatskog predsjedanja. To je bila prigoda za razmjenu mišljenja zastupnika Europskog parlamenta s ministrima te za otvaranje brojnih pitanja iz njihovih resora.

U razmjeni mišljenja i raspravama sudjelovala je i zastupnica Glavak te je postavila pitanje hrvatskoj ministrici poljoprivrede Mariji Vučković vezano uz biogospodarstvo: ,, Nova Europska komisija prepoznala je važnost digitalizacije, inovacije, kružne ekonomije i biogospodarstva. Uvjerena sam kako ćete se složiti da je biogospodarstvo jedna od tih komparativnih prednosti koje Europska unija može kvalitetno iskoristiti u svoju korist osnaživanja europske ekonomije. Nakon što je 2018. godine Europska komisija predstavila ažuriranu verziju Strategije za biogospodarstvo kako bi je uskladila s novom javnom politikom kružne ekonomije, vrijeme je za evaluaciju i ocjenu stanja. Koji su planovi hrvatskog predsjedanja u pogledu biogospodarstva i kako Hrvatska može doprinijeti ovoj važnoj europskoj politici? Naravno, svjesni smo činjenice da u svijetu ekološki biosustavi nisu neograničeni i jasno je da su potrebne inovacije ili nova rješenja. Izazovi su pred Hrvatskom, stoga me zanima kakvi su hrvatski planovi?”

Ministrica Vučković ocijenila je da je biogospodarstvo ključno pitanje o kojem treba održati raspravu u kojoj će biti istaknuti poljoprivredni aspekti, posebice s obzirom na njegovo uključivanje u posebne ciljeve zajedničke poljoprivredne politike.

Ministri poljoprivrede u nekoliko su navrata naglasili veliku važnost biogospodarstva za rast, radna mjesta i održivu poljoprivredu, a u nedavno usvojenim zaključcima Vijeća na tu temu jasno je istaknuto da bi održivo europsko biogospodarstvo trebalo biti ključna sastavnica provedbe Europskog zelenog sporazuma.

Ministrica Vučković izrazila je namjeru Hrvatske da nastavi putem koji su utvrdila prethodna predsjedništva, s ciljem da doprinese podizanju svijesti o potencijalu biogospodarstava i usmjerava raspravu koja se o njemu vodi na razini EU-a, potvrdivši da će poduprijeti provedbu ažurirane strategije za biogospodarstvo.

U uvodnom izlaganju, ministrica Vučković predstavila je prioritete iz resora poljoprivrede s naglaskom na podršku Europskom zelenom planu, razvoj strategije ,,od polja do stola” te održivo upravljanje šumama.

Puno toga će ovisiti i o pregovorima koji su u tijeku, a riječ je o Višegodišnjem financijskom okviru, odnosno proračunskim sredstvima koja će biti određena za pojedina područja. U proteklom sedmogodišnjem razdoblju za poljoprivredu je bilo predviđeno 408 milijardi eura, a i u hrvatsku poljoprivredu s razine nepovratnih sredstava Europske unije uloženo je 3,5 milijardi eura.