Iz medija

Sunčana Glavak: Novi projekti u godini oporavka i obnove

By 13. 01. 2021. No Comments

Prioriteti: Pomoć zbog potresa, digitalna transformacija i bolje zdravstvo

Proteklu je godinu svijet obilježila pandemija koronavirusa te teška zdravstvena i gospodarska situacija, a u Hrvatskoj su još dodatno i razorni potresi izazvali golemu materijalnu štetu i ljudske žrtve. Hrvatski su građani, kao uostalom i građani ostalih zemalja članica Europske unije, bili okrenuti Bruxellesu i vodstvu Europske uniju očekujući od njih adekvatnu reakciju na nastalu situaciju.

Godinu je Hrvatska započela predsjedanjem Vijećem Europske unije i odličnom pozicijom unatoč činjenici da je jedna od najmanjih, i brojem stanovnika i površinom, članica EU-a. Što su u takvoj godini s potpuno novom, do sada nama svima nepoznatom, realnošću uspjeli učiniti neki od hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu upitali smo Željanu Zovko, Valtera Flegu, Tomislava Sokola i Sunčanu Glavak.

Strategije informiranja

Zastupnica Sunčana Glavak, kao članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) i Posebnog odbora za vanjsko upletanje u demokratske procese, uključujući dezinformacije (INGE), fokusirala se na borbu protiv dezinformacija i lažnih vijesti u vezi s pandemijom, pozivajući europske institucije na žurno osmišljavanje strategija informiranja javnosti o cjepivu i ispravnim načinima zaštite vlastitog zdravlja od koronavirusa.

“Potaknuta pozitivnim koracima koje su hrvatske banke napravile nakon potresa, kada je omogućeno besplatno podizanje gotovine na svim bankomatima, Europskoj sam komisiji uputila inicijativu da se takva praksa uvede na europskoj razini, po uzoru na telefonski roaming. Želim omogućiti našim građanima besplatno podizanje gotovine na svim bankomatima”, zaključuje Glavak.

Kvalitetna skrb i medijska pismenost

Sunčana Glavak će pak u sljedećoj godini pokrenuti projekt jačanja medijske pismenosti u Hrvatskoj, kako bismo naše građane educirali o načinima prepoznavanja prijevara, posebice na internetu.
“U 2021. godini želim se baviti i pitanjem brige o starijim osobama i palijativnom skrbi. Vjerujem da u Hrvatskoj možemo zajedničkim radom napraviti velike iskorake u tom području i želim potaknuti aktivnije bavljenje tom temom te senzibilizirati javnost, a nastavit ću promicati borbu protiv raka organiziranjem konferencije Fight and Win”, kaže Glavak.