Iz medija

Pitali smo Sunčanu Glavak kojih joj je pet omiljenih knjiga

By 11. 04. 2021. 23 travnja, 2021 No Comments

SUNČANA Glavak rođena je 9. prosinca 1968. u Čakovcu. Završila je Fakultet političkih znanosti u Zagrebu.

Radila je kao novinarka te kasnije kao glasnogovornica HDZ-ovog ministra kulture Bože Biškupića. Nakon toga je bila glasnogovornica vlade i saborska zastupnica.

Sada je HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu.

“Ovih pet knjiga samo su djelić kvalitetnog opusa hrvatskih i stranih autora kojima sam se posvetila u posljednje vrijeme. Trenutno veći fokus imam na stručnu literaturu zbog obaveza na doktorskom studiju”, objasnila je Glavak svoj izbor za Index.

Ovo je njenih pet omiljenih knjiga.

Fareed Zakaria – Deset lekcija za svijet poslije pandemije

Što se tiče ove knjige, jedva čekam da nešto od pročitanog postane stvarni život, a to znači da je pandemija prošla. No da se vratimo Zakarijinom djelu, u mnoštvu stručnih i znanstvenih članaka o pandemiji i virusu autor pokušava analitički i kritički prikazati razvoj pandemije. Pored nekih nezaobilaznih ideoloških i političkih dvojbi koje autor pokušava racionalizirati, Zakaria nas podsjeća da postoji nada i da smo kao ljudi inovativni i otporni u borbi za novi dan. Ova knjiga privukla me zbog svojeg razigranog stila i slikovitosti kojom pruža jasnoću i nadahnjuje za budućnost.

Davor Rostuhar – Ljubav oko svijeta

Kada netko spomene ljubav, mislimo da je o njoj više-manje sve napisano, ali ova knjiga bila je pravi izazov i osvježenje. Jedna je od najzanimljivijih kulturoloških studija koja dokumentaristički propitkuje ljubav. Davor i njegova supruga Anđela na svom su se medenom mjesecu posvetili istraživanju fenomena ljubavi na šest kontinenata i u 30 zemalja. Rezultat je jedinstveni prikaz ljubavi sa svim njezinim posebnostima, ali i lako čitljiva priča o društvu i univerzalnosti iskustava, običaja i vjerovanja. Knjiga je izvrsno opremljena vrhunskim fotografijama.

Jordan B. Peterson – 12 pravila za život

U vremenu koje stavlja na kušnju našu fizičku i mentalnu snagu na bezbroj načina, Peterson za mene iznova predstavlja sigurnu luku jasnog i prohodnog tijeka misli koje oplemenjuju duh. Jordan Peterson na jednostavan način u knjizi 12 pravila za život spaja vlastiti rad kliničkog psihologa i lekcije iz najstarijih mitova i priča čovječanstva. Knjiga nudi dvanaest dubokih i realnih principa koje bismo trebali probati unijeti u svoj život. Podsjeća i da svatko od nas ima jedinstvenu ulogu u svijetu. Šaljiv, iznenađujući i informativan, Peterson raspravlja o disciplini, slobodi, avanturi i odgovornosti, preispitujući suvremena uvjerenja. Pokušajmo se posvetiti savjetima iz ove knjige, a toplo preporučujem i njezin nastavak Izvan reda.

Kristian Novak – Ciganin, al najljepši

Možda pomalo lokalpatriotski, no Kristian Novak, vrstan autor iz Međimurja, propitkuje sve nesavršenosti života o kojima progovara na poseban način. Nevjerojatna vještina uvođenja čitatelja u radnju čini ovaj roman Kristiana Novaka nezaobilaznim. Opsežno pisan, on hrabro progovara o temama kao što su izbjeglištvo, ljubav Hrvatice i Roma te život veterana Domovinskog rata, ukomponiranim u enigmu zločina po uzoru na najbolje kriminalističke romane. Novak podsjeća kako je naša zajednica prepuna različitih životnih priča, a iza kulisa one su i lijepe i ružne, tragične i sretne. Ovo je priča o mom Međimurju, ali i krik o traumi, mržnji i strahu. Nevjerojatan način kako se isprepliću životne priče likova ima posebnu moć koja navješćuje da se od prve stranice sprema nešto što ne smijemo nikako propustiti, ostavljajući nas do kraja u neizvjesnosti i iščekivanju.

Winston Spencer Churchill – Drugi svjetski rat (memoari)

Osim što ga volim čitati, Churchill je nepresušan izvor inspiracije i nadahnuća u političkom djelovanju. Ovo skraćeno izdanje Churchillovih memoara izvanredan je zapis vremena koje je oblikovalo svijet kakav danas poznajemo. I uz nevjerojatan teret državničkih dužnosti britanski premijer Churchill je u jeku Drugog svjetskog rata pronalazio vrijeme za pisanje i diktiranje biografija, povijesnih činjenica te zapisa koji čitatelje uvode u svijet iza kulisa globalne politike koja je vodila porazu totalitarnih režima. Churchill je 1953. dobio Nobelovu nagradu za književnost upravo zahvaljujući knjigama u kojima je detaljno opisivao crtice iz moderne britanske i svjetske povijesti. Volim čitati Churchilla jer su njegova britkost i osebujnost izražaja u ovoj knjizi odraz i kvaliteta koje je imao kao vođa u turbulentnim povijesnim vremenima.

Izvor: index.hr