AktualnoHrvatska

Odgovornost je društva stvoriti sigurno internetsko okruženje i zaustaviti cyberbullying

By 20. 06. 2023. No Comments

U organizaciji zastupnice u Europskom parlamentu Sunčane Glavak u Zagrebu je održana konferencija „Prema sigurnijem internetu: Kako zaustaviti cyberbullying“. Kao ključna govornica na konferenciji sudjelovala je Jackie Fox, inicijatorica “Coco zakona” kojim je u Irskoj kriminalizirano nasilje na internetu. Njezina kći Nicole “Coco” Fox oduzela si je život zbog zlostavljanja koje je trpjela online i fizički.

Svoju potresnu i emotivnu priču gospođa Fox podijelila je sa sudionicima konferencije, ohrabrujući ih da se uključe u suzbijanje nasilja na internetu jer nijedan život ne bi trebao biti izgubljen zbog cyberbullyinga.

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak poručila je da je na razini Europske unije potrebno kriminalizirati nasilje na internetu kako bi se zaštitila djeca i mladi, što je i pokrenuto na razini Europske pučke stranke u Europskom parlamentu. Prema istraživanja svako treće dijete prisutno je na internetu, a 50% njih izjavilo je da je doživjelo neku vrstu cyber zlostavljanja.

„Ne zaboravimo okrutnu istinu – nasilje na internetu ubija. I vaša podrška i angažman ključni su za stvaranje sigurnijeg internetskog okruženja za sve, a posebno za najranjivije skupine“, rekla je eurozastupnica Glavak.

Kao posebni izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, nazočne je pozdravio državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić. Upozorio je da digitalne tehnologije, iako imaju mnoge pozitivne karakteristike, mogu biti i ubojito oružje.

U panel-raspravi kako zaustaviti cyberbullying raspravljali su dr. sc. Davorka Martinjak, savjetnica ministra unutarnjih poslova, Robert Tomljenović, zamjenik predsjednika Vijeća za elektroničke medije te prim. doc. dr. sc. Vanja Slijepčević Saftić, dječji neurolog i ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba. Savjetnica ministra Martinjak iznijela je podatke da je tijekom 2022. godine počinjeno preko 9000 kaznenih djela na štetu djece i obitelji, od čega 1864 djela u segmentu kiberkriminaliteta i pozvala mlade da se uključe u akcije MUP-a vezane uz ovima slične teme. Primarijus Slijepčević Saftić rekla je da je „naš zadatak da odredimo strategije prevencije, senzibiliziramo javnost i učinimo život djece i mladih sigurnijim kako bi mogli razviti svoje pune potencijale u sigurnoj i podržavajućoj okolini“. Zamjenik predsjednika Vijeća za elektroničke medije Robert Tomljenović istaknuo je da tehnološke inovacije koje svijet čine boljim imaju i brojne posljedice s kojima se moramo suočiti: „Jedan od načina da to preveniramo i suzbijemo jest sustavno razvijanje ne samo medijske, već i emocionalne pismenosti te razvijanje empatije od najranije dobi.“

Među sudionicima konferencije bili su i učenici škola ambasadora Europskog parlamenta koji su se uključili u raspravu te svojim iskustvima i razmišljanjima doprinijeli raspravi o važnom problemu cyberbullyinga.

Klub EPP-a želi internetsko nasilje učiniti kaznenim djelom diljem EU-a kako bi se osiguralo da svi građani imaju istu razinu zaštite. O tome se, na inicijativu EPP-a, raspravljalo na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. Ako bude dogovoreno, ovo će biti prvo takvo zakonodavstvo EU-a u području suzbijanja nasilja na internetu i spasit će živote.