Europski parlamentHrvatska

Nove tehnologije i inovacije za poljoprivredu 21. stoljeća

By 10. 12. 2020. No Comments

U organizaciji Europske pučke stranke i Europskog parlamenta danas je održan šesti izbor  za najboljeg  mladog europskog poljoprivrednika te Europski kongres mladih poljoprivrednika. Hrvatsku je predstavljao Zvonimir Kalić, tridesetogodišnji mladi poljoprivrednik iz Đakova koji se bavi uzgojem industrijske konoplje te koji je osvojio treće mjesto u svojoj kategoriji. U finalu izbora predstavila ga je ambasadorica EPP-a za izbor najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak.

Ove godine Kongres je održan u online formatu. Sudjelovalo je 15 finalista iz zemalja Europske unije. Sudionicima Kongresa, koji je, između ostalog, dao i odgovore na aktualnu COVID situaciju i očekivanja u poljoprivredi, obratio se i povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Janusz Wojciechowski koji je rekao da su inovacije i održivost oduvijek bile dio europske poljoprivrede, koje danas još više treba prigrliti. „Želimo pokazati da imamo mlade poljoprivrednike koji su spremni pridonijeti sigurnijoj i boljoj budućnosti“, rekao je.

Finale se odvijalo u tri kategorije. U kategoriji digitalne poljoprivrede pobijedio je Wouter Bruins iz Nizozemske, a titulu prvaka ekološke održivosti u poljoprivredi ponio je Pavlos Tsakiris iz Grčke. U kategoriji šampiona hrane u poljoprivredi, u kojoj je bio nominiran i hrvatski predstavnik Zvonimir Kalić, nagrada je otišla u ruke Josefa Obkirchera i Andreasa Kalsera iz Italije.

,,Poljoprivreda je temelj našeg europskog i hrvatskog gospodarstva. Hrvatskoj će u idućih sedam godina na raspolaganju biti 4,5 milijarde eura za poljoprivredu i ribarstvo. Udio mladih poljoprivrednika u našoj zemlji raste svake godine i dvostruko je veći od razine Europske unije. Čestitam Zvonimiru, svim finalistima i pobjednicima. Ovo su ljudi koji stvaraju poljoprivredu za 21. stoljeće i pokazuju kako tehnologija može unaprijediti poljoprivredne resurse”, rekla je Sunčana Glavak.

„Dojmovi s dodjele su sjajni. Drago mi je što hrvatski čovjek mari za malog poljoprivrednika. Pozivam mlade poljoprivrednike da se zajedno s obitelji bore za sebe. Treba imati volju i želju, primiti se posla, zasukati rukave i ostati na svojoj zemlji“, poručio je Zvonimir Kalić.

Zastupnica Glavak pozvala je mlade da prijavom na novi natječaj za izbor najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika iskoriste priliku za promicanje svog rada i uspjeha te raznolikosti i potencijala u proizvodnji hrane.