Europski parlament

Metode izrade krivotvorenih dokumenata sve su sofisticiranije

By 12. 02. 2020. 5 ožujka, 2020 No Comments

Na plenarnoj sjednici Europskoga parlamenta u Strasbourgu zastupnica Sunčana Glavak je u sklopu rasprave o Sustavu internetske baze za krivotvorene i vjerodostojne isprave (FADO) rekla da je, prema podacima FRONTEX-a, u protekloj godini zabilježeno gotovo 14.200 nezakonitih prelazaka granice na zapadnobalkanskoj ruti, na kojoj se nalazi Republika Hrvatska.

Godinu dana ranije, 2018. godine, hrvatska granična policija otkrila je 236 krivotvorenih isprava i 60 tuđih isprava, što je u usporedbi s 2017. godinom povećanje od 39 posto.

„Metode izrade krivotvorenih dokumenata sve su sofisticiranije, stoga je potrebna razmjena visokokvalitetnih informacija kako bi se ona otkrila“, rekla je zastupnica Glavak govoreći o Internetskoj bazi za lažne i vjerodostojne isprave FADO, sustavu kojem je Hrvatska pristupila 2014. godine.

Osvrnuvši se na nezakonite migracije na vanjskim granicama Europske unije, zastupnica Glavak naglasila je kako takav pojačani pritisak zahtjeva koordinirano i pojačano djelovanje svih snaga, uz primjenu suvremene tehničke opreme te razmjenu podataka koje države članice prikupljaju, poštujući pritom ljudska prava. Poseban naglasak potrebno je staviti na suradnju među državama članicama.

„Jedan od četiri prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem EU je Europa koja štiti, a ključna riječ – sigurnost. Nemojmo dopustiti da se njome trguje“, poručila je zastupnica Glavak.