AktualnoHrvatskaKonferencija o budućnosti Europe

Konferencija Žene u medijskom prostoru: mediji imaju ključnu ulogu u stvaranju pozitivnih trendova

By 05. 03. 2022. 9 ožujka, 2022 No Comments

Govornici i sudionici u raspravi istaknuli su kako snažna demokracija ne može postojati bez snažnih medija u kojima se treba više čuti glas žena i njihova stručnost.

Danas je u Zagrebu održana Konferencija o budućnosti Europe – žene u medijskom prostoru u organizaciji zastupnice u Europskom parlamentu Sunčane Glavak u suradnji s Agencijom za elektroničke medije. Na konferenciji, koja je okupila brojne sudionike iz javnoga života, raspravljalo se o pitanjima ravnopravnosti između žena i muškaraca u medijima, njihovoj vidljivosti i zastupljenosti u medijskom eteru.

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak otvorila je pitanja postizanja ravnopravnosti u medijskom sektoru te nasilja kojem su izložene novinarke, ističući alarmantne podatke prema kojima žene čine samo 24 posto osoba o kojima slušamo ili čitamo u vijestima.

„Žene u medijima čine 41 posto izvjestitelja. Nasuprot tome, žene se kao stručnjaci citiraju u 17 posto članaka. Žene zauzimaju manje od jedne petine (18  posto) stručnjaka i komentatora općenito“, rekla je zastupnica Glavak.

U jeku sukoba u Ukrajini, izrazila je podršku istini koju u eter odašilju neovisni novinari.

Videoporuku sudionicima konferencije uputile su predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica. Metsola je poručila da Europski parlament stoji uz Uniju koja ne samo da vjeruje, već se i bori za slobodu govora i zaštitu novinara kao temeljne demokratske vrijednosti, dok je Šuica predstavila strategije i direktive koje Europska komisija predlaže kako bi se unaprijedila ravnopravnost između žena i muškaraca.

Ministrica Nina Obuljen Koržinek rekla je kako u vremenima krize mediji imaju nikad važniju ulogu točnog i ispravnog informiranja građana. Istaknula je kako Vlada RH kontinuirano radi s partnerima u promicanju pozitivnih zakonskih odredbi kojima je cilj ojačati medije. U okolnostima vanjskog napada na europske vrijednosti, istaknula je vrijednu ulogu medija u njihovoj zaštiti.

Član Vijeća za elektroničke medije Vanja Gavran predstavio je rezultate istraživanja o vidljvosti žena u središnjim informativnim emsijama nacionalnih televizija koje je provela Agencija za elektroničke medije. Rezultati su pokazali da su žene bile prisutne u 36 posto informativnih televizijskih priloga i to najčešće u temama o znanosti i zdravlju, društvu i pravnom okviru te politici i Vladi.

Žene iz medija o ženama u medijima

Na panel-raspravi o ženama u medijskom prostoru sudjelovale su urednik i voditelj Dnevnika na HRT-u Branko Nađvinski, direktorica Informativnog programa Nove TV Ksenija Kardum, glavna urednica Informativnog programa RTL-a Željka Marijanović, članica Vijeća za elektroničke medije Anita Malenica te pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Sudionici su istaknuli kako su problemi s kojima se žene suočavaju ravnoteža profesionalnog i privatnog života te nedostatak prilika za napredovanje temeljeno na zaslugama i stručnosti. Upozorili su kako se u medijima treba izbjegavati feminizacija tema, pozvavši medije da doprinesu promjeni javne svijesti o problemima s kojima se žene suočavaju u društvu općenito.

Zaključeno je da su mediji su neizostavan čimbenik u procesu pozitivnih promjena i promicanja ravnopravnosti, što će biti uneseno na višejezičnu digitalnu platformu Europske komisije futureu.europa.eu kao izravan doprinos raspravama u okviru Konferencije o budućnosti Europe.