Europski parlamentHrvatska

Kada su klimatske promjene u pitanju, Europska unija mora igrati kao reprezentacija

By 21. 01. 2020. 5 ožujka, 2020 No Comments

Sudjelujući u raspravi i razmjeni mišljenja s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem, koji je danas, u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, na Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) predstavio prioritete predsjedanja u području okoliša, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak (HDZ/EPP) naglasila je da je potrebno osigurati financijska sredstva kako bi se omogućila potrebna tranzicija u „zelenu ekonomiju“ u različitim sektorima.

„Mjere prilagodbe klimatskim promjenama značajne su i isplative jer na svaki jedan euro uložen u preventivne mjere prilagodbe štedi se šest eura koje bi trebalo izdvojiti za nadoknadu nastalih šteta“, istaknula je zastupnica Glavak.

„Kada su klimatske promjene u pitanju, Europska unija mora igrati kao reprezentacija“, poručila je te dodala da ispravnom podjelom igračkih pozicija države članice mogu uspješno odigrati tu utakmicu.

Referirajući se na temu Regionalnog parka Mura-Drava koji je utemeljen 2011. godine kao prvi takav park u Republici Hrvatskoj i jedan je od najvažnijih ekosustava u našoj zemlji, zastupnica Glavak izrazila je uvjerenje da će se tijekom hrvatskog predsjedanja raditi na njegovu unaprjeđenju.

Hrvatsko predsjedništvo započet će sveobuhvatnu raspravu o glavnim inicijativama Europskog zelenog sporazuma. Nastavit će raspravu o tranziciji na resursno učinkovito, kružno i niskougljično gospodarstvo radi održive uporabe resursa i dostizanja klimatske neutralnosti do 2050. Predsjedništvo će se zalagati za jačanje otpornosti na klimatske promjene i očuvanje bioraznolikosti. Naglasak će se posebno staviti na kvalitetu zraka, održivo upravljanje vodama te zaštitu mora.

Na upit zastupnice Glavak o prioritetima u vezi Europskog zelenog plana, ministar Ćorić odgovorio je da se još čeka da Europska komisija objavi novu strategiju prilagodbe, nakon čega će sve države članice pristupiti raspravi na tu temu.