Europski parlamentHrvatska

Javna nabava inovacija prilika je za javne naručitelje, građane i tvrtke

By 05. 02. 2020. 5 ožujka, 2020 No Comments

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak bila je domaćin konferencije Creating policy instruments for the support of innovation procurement koja je u Bruxellesu okupila vodeće stručnjake i agencije koje se bave javnom nabavom inovacija iz sedam europskih zemalja. Na konferenciji je sudjelovao i Roland Strauss, direktor platforme Knowledge4Innovation (K4I).

“Svake godine tijela javne vlasti u Europskoj uniji oko 14 posto BDP-a utroše na javnu nabavu, što pokazuje ogroman potencijal koji se može usmjeriti u razvoj u nizu sektora, pomoći u poticanju tržišta budućnosti i rješavanju ključnih društvenih izazova”, istaknula je zastupnica Glavak.

Javna nabava inovacija omogućuje javnom sektoru modernizaciju javnih usluga, pružajući im rješenja koja daju veću vrijednost za uloženi novac, a tvrtkama mogućnosti za rast.

Na konferenciji je istaknuto da stvaranje snažne i stabilne potražnje za inovativnim rješenjima putem javne nabave može poboljšati djelotvornost i učinkovitost javnih usluga, pomoći u novim izazovima, zadovoljiti potrebe za rješenjima koja nisu trenutno dostupna na tržištu, kao i potaknuti novo tržište inovativnih rješenja, pomažući inovativnim tvrtkama da dosegnu ekonomiju razmjera za rast poslovanja.

Europska unija prepoznala je važnost stvaranja instrumenata politike kojima se podupire nabava inovacija.

Inovacije su jedan od ključnih instrumenata u borbi protiv klimatskih promjena, koje je hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a stavilo u vrh prioriteta. Hrvatska je posvećena zadaći da se osiguraju sredstva za određene prioritete i izazove u sljedećem Višegodišnjem financijskom okviru, u sklopu kojeg bi i inovacijski i politički instrumenti vezani uz javnu nabavu inovacija trebali naći svoje mjesto u budućim programima.

“Javna nabava u području inovacija prilika je za javne naručitelje, građane i tvrtke, a sveobuhvatan politički okvir koji pruža viziju, strategiju i odgovarajuća sredstva od suštinskog je značaja za pretvaranje ove mogućnosti u stvarnost”, poručila je zastupnica Glavak.

Konferencija, na kojoj su predstavljeni pozitivni primjeri na europskoj, nacionalnoj i lokalnoj razini, održana je u sklopu 11. Europskog inovacijskog summita.