Hrvatska

Izabran najbolji mladi poljoprivrednik, nagradu je osvojio Goran Vrabec

By 21. 05. 2021. 25 svibnja, 2021 No Comments

Drugo mjesto osvojila je Brankica Borović, a treći je prema glasovima stručnog ocjenjivačkog suda Ivan Gerštmajer Zelember

Goran Vrabec (37), mladi proizvođač chili paprika koje prerađuje u ljute umake i druge proizvode koje prodaje pod brendom Volim ljuto, najbolji je mladi hrvatski poljoprivrednik u šestom izboru koji je ove godine organizirala HDZ-ova eurozastupnica Sunčana Glavak pod medijskim pokroviteljstvom Jutarnjeg lista. Poslovna priča mladog poljoprivrednika iz Igrišća odnijela je pobjedu u konkurenciji ukupno 68 mladih poljoprivrednica i poljoprivrednika iz cijele Hrvatske, koliko ih se prijavilo na ovogodišnji natječaj, odnosno njih 21 koji su ušli u finale.

Hvala stručnom žiriju i svima koji su sudjelovali. Jako mi je drago da se naš 10-godišnji trud isplatio, da je prepoznata vrijednost našeg projekta. Pogledao sam i sve ostale, samo tako nastavite – rekao je Vrabec iza čijeg projekta stoji cijela obitelj, kao uostalom i iza svih ostalih prijavljenih na taj važan natječaj.

Vrabec je dobio i nagradu sponzora natjecanja, Zagrebačke banke, u iznosu od 25.000 kuna.

Drugo mjesto i nagradu od 15.000 kuna osvojila je Brankica Borović (40), čija se obitelj u Radučiću, gdje su se doselili iz glavnoga grada Italije, bavi proizvodnjom ljekovitog bilja i prirodne kozmetike, a treća mjesto i nagrada od 10.000 kuna pripala je mladom vinaru iz baranjskog Zmajevca Ivanu Gerštmajeru Zelemberu (30). Čitatelji portala Jutarnji.hr, pak, svojim su pobjednikom proglasili Ivana Palčića, 100-postotnog invalida iz Vukovine koji se bavi ratarstvom. Predsjednica stručnog ocjenjivačkog suda Marijana Petir, predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu, istaknula je da su imali iznimno težak zadatak te da su na kraju presudile nijanse.

Eurozastupnica Sunčana Glavak istaknula je kako nas je pandemija korone podsjetila na posebnu ulogu kakvu sektor poljoprivredne hrane ima u postizanju klimatskih ciljeva.

Središnji element zelenog je i potreba za prelaskom na održivi sustav poljoprivredne proizvodnje koji čini više na zaštiti i očuvanju prirode. Strategija podrazumijeva jačanje uloge poljoprivrednika, rekla je.

Izjavila je da smo u vrijeme pandemije doživjeli transformaciju navika kupovine te da Europska komisija želi pomoći poljoprivrednicima da primjenjujući digitalnu tehnologiju čini manje štete za okoliš.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković posebno je naglasila da ne sumnja u uspjeh mladih poljoprivrednika ističući da je nove kreditne linije Ministarstva koristilo 217 mladih poljoprivrednika s ugovorenim sredstvima u iznosu od 77 milijuna kuna i to vrlo brzo i efikasno.

Opravdano se dičimo našom kulturom, ono što je nosi i  što će je nositi su investicije i inovacije jer bez njih napretka neće biti. Mladi su dokazano spremni na takvo što, lakše se prilagođavaju, lakše preuzimaju nove prakse, a poljoprivredna gospodarstva koja nose mladi su značajno tehnički učinkovitija. Pozivam hrvatske mlade stanovnike da u što većoj mjeri pokrenu poljoprivredni posao. Želim poručiti da poljoprivreda, ribarstvo i akvakultura mogu doista biti nositelji razvoja cijelog hrvatskog gospodarstva, to nam pokazuje pandemijska godina u kojoj smo ostvarili rezultate kojima se malo tko nadao, rekla je.

Prije proglašenja pobjednika kratki govor održala je i Nikolina Zečić iz Zagrebačke banke, direktorica Upravljanja iskustvom klijenata, Marketinga, Identiteta i komuniciranja. Nakon obraćanja šefa Sabora Gordana Jandrokovića, slijedilo je proglašenje najboljih poljoprivrednika.

Za troje prvo plasiranih glavni sponzor Zagrebačka banka osigurat će i financijsku edukaciju, kao i pomoć u ispunjavanju prijava za fondove EU. Sponzor natječaja Konzum osigurat će najuspješnijima plasman njihovih proizvoda na njihovim prodajnim mjestima. Ambasadorica projekta Sunčana Glavak osigurala je put u Bruxelles za svih 21 finalista na dodjelu nagrade za najboljeg mladog EU poljoprivrednika.

Izvor: Jutarnji list