Aktualno

Eurozastupnica Glavak: Unija jasno iskazala svoju posvećenost oporavku kulturnog i kreativnog sektora

By 04. 02. 2022. No Comments

Europska komisija objavila je prva tri poziva na podnošenje prijedloga za potprogram MEDIA kojim se potiče oporavak audiovizualne industrije te jača njezina konkurentnost u Europi i svijetu. U 2022. godini za to je, u sklopu programa Kreativna Europa, namijenjeno ukupno 226 milijuna eura.

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, članica Grupe prijatelja kulturnih stvaratelja (CCFG) koja djeluje pri Europskom parlamentu, pozdravila je napore Europske komisije da pronađe rješenja za izazove koje je u kulturnom i kreativnom sektoru uzrokovala pandemija koronavirusa.

„Sektor kulturne i kreativne industrije jedan je od najpogođenijih pandemijom. Podupirem zato nastojanja Europske komisije da se ublaže posljedice za kulturni i kreativni sektor koji čini približno 7,8 milijuna radnih mjesta i 4 posto europskoga BDP-a. Ovo je tek prva od brojnih mogućnosti financiranja kojom se podupire oporavak ovog važnog sektora, a koristeći se platformama poput CCFG-a možemo mobilizirati širu podršku unutar Europskog parlamenta“, rekla je eurozastupnica Sunčana Glavak, istaknuvši da je Unija jasno iskazala svoju posvećenost oporavku kulturnog i kreativnog sektora 30-postotnim povećanjem proračuna za program Kreativna Europa u 2022. godini.

Eurozastupnica Glavak podsjetila je da je Hrvatska u okviru Nacionalnoga plana oporavka i otpornosti osigurala 250 milijuna kuna za potpore kulturnim i kreativnim industrijama, uz brojne mjere kojima je dosad pružena potpora umjetnicima i kulturnim djelatnicima čiji je društveni i ekonomski status u temeljima ugrožen nemogućnošću djelovanja tijekom pandemije.

Potprogram MEDIA prilagođen je izazovima i mogućnostima koje donose kretanja na audiovizualnim tržištima te ove godine uključuje tri nova poziva na podnošenje prijedloga: razvoj videoigara i imerzivnih sadržaja, mreže europskih festivala te MEDIA 360°, namijenjenih potpori za postojeće industrije, nove talente i tržišta te promicanju suradnje među različitim sektorima.