Europski parlamentHrvatska

Europski parlament raspravljao o ublažavanju posljedica potresa u Hrvatskoj

By 21. 01. 2021. No Comments

Na današnjoj plenarnoj sjednici u Bruxellesu raspravljalo se o Rezoluciji o ublažavanju posljedica potresa u Hrvatskoj kojom se poziva Europsku komisiju da u suradnji s europskim i hrvatskim institucijama osmisli brzi način distribucije financijske i druge pomoći kako bi se osigurala obnova i oporavak pogođenih područja. U rezoluciji svih političkih obitelji Europskog parlamenta ističe se da su potresi koji su pogodili Hrvatsku ostavili snažne socioekonomske i infrastrukturne posljedice te da će imati dugoročne psihološke posljedice na stanovništvo.

Potpredsjednica Europske komisije, Dubravka Šuica istaknula je da Europska komisija pruža podršku u neposrednoj opasnosti, podršku u naporima za oporavak te da će raditi na sljedećim koracima u partnerstvu s hrvatskim vlastima. Navodi da je Fond solidarnosti Europske unije pružio bitnu i pravodobnu pomoć te i dalje podržava hrvatske vlasti i lokalno stanovništvo u oporavku osnovne infrastrukture, u operacijama čišćenja, pružanju privremenog smještaja te u zaštiti kulturne baštine.

„Fond solidarnosti Europske unije mobiliziran je prošle godine nakon potresa 22. ožujka u Zagrebu. Upravo je ovaj Parlament odobrio 683 milijuna eura potpore. Ovo je drugi najveći apsolutni iznos ikad uplaćen iz Fonda solidarnosti. Također je daleko najveći ikad u relativnom smislu, što predstavlja 1,26% hrvatskog BDP-a.“, naglasila je potpredsjednica Šuica.

HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu izrazili su sućut svim pogođenim obiteljima te zahvalili na aktivaciji Europskog mehanizma civilne zaštite čime se Hrvatskoj pokazalo da nije sama te da može računati na europsku solidarnost.

„Unatoč pandemiji i šoku, hrvatske vlasti, volonteri, zdravstveni radnici, Hrvatska vojska te tisuće i tisuće građana pokazali su pravo lice Hrvatske – zajedništvo u najtežim situacijama i solidarnost prema najpogođenijima. Pružanjem najpotrebnije opreme kroz Mehanizam civilne zaštite, i druge su europske države pokazale da Hrvatska nije sama. Zahvalni smo svima koju su pružili pomoć, kao što smo i mi kada je drugima bilo potrebno. U tome je konkretni istinski smisao europske solidarnosti.“ , istaknuo je zastupnik Karlo Ressler.

„Želim zahvaliti hrvatskoj vojsci, policiji, GSS-u, vatrogascima, svim medicinskim djelatnicima, volonterima i nevladinim organizacijama na nesebičnosti koju su pokazali u najtežim trenucima za Hrvatsku od Domovinskog rata. Hrvatska je u ključnim trenucima ostala ujedinjena u solidarnosti. Također, zahvaljujem našim europskim prijateljima na potpori koju su nam iskazali i svim državama koje su uputile pomoć za potresom pogođena područja. Vlada RH je unatoč teškom dobu pandemije brzo i na odgovarajući način reagirala nakon samog potresa, ponudivši ljudima koji su ostali bez krova nad glavom alternativni smještaj.“, rekao je zastupnik Tomislav Sokol.

„Unaprijeđeni Mehanizam civilne zaštite na kojem sam radila u prošlom mandatu još je jednom pokazao hrvatskim građanima koristi članstva u Europskoj uniji. Nastavit ću promovirati druge nužne aspekte europskih instrumenata, a to su prevencija i izgradnja/obnova novih kuća koji će zaštititi ljude od mogućih budućih katastrofa. Kroz instrument EU- za sljedeće generacije i nedavno predstavljenu inicijativu Bauhaus, trebali bi se uspostaviti pilot projekti za sigurnu obnovu područja u Hrvatskoj koji su pogođeni potresom.“, izjavila je zastupnica Željana Zovko.

„Svi akteri u sustavu civilne zaštite i domovinske sigurnosti bili su na licu mjesta i odradili su i nastavljaju odrađivati odličan posao. I dok govorimo o fizičkoj obnovi i obnovi kuća, moramo na umu imati i gospodarsku i demografsku revitalizaciju, na čemu radi i Vlada Republike Hrvatske. To je ključno za budućnost ovog područja. Zahvaljujem još jednom i vama, kolege zastupnici, što ste tijekom tih teških dana i danas u raspravi izrazili suosjećanje i pružili toliko potrebnu podršku svim građanima Hrvatske. To pamtimo i cijenimo.“, zaključila je zastupnica Sunčana Glavak.