AktualnoEuropski parlament

Europski parlament o vojnoj pomoći Ukrajini i kriminalizaciji govora mržnje na EU razini

By 15. 01. 2024. No Comments

Od 15. do 18. siječnja u Strasbourgu će se održati plenarno zasjedanje Europskog parlamenta na kojem će sudjelovati zastupnica Sunčana Glavak.

Vojna pomoć EU-a Ukrajini

Eurozastupnici će u utorak ujutro raspravljati o ispunjavanju preuzetih obveza i pružanju vojne pomoći Ukrajini – očekuje se da će pozvati šefove država ili vlada EU-a da iskoriste predstojeći izvanredni sastanak na vrhu Europskog vijeća (EV) 1. veljače kako bi postigli dogovor o predloženom paketu financijske pomoći Ukrajini u vrijednosti od 50 milijardi eura. O očekivanjima od izvanrednog sastanka i rezultatima sastanka EV-a u prosincu, na kojem je jedna od tema bila i proširenje EU-a, eurozastupnici će raspravljati u srijedu.

Govor mržnje i zločini iz mržnje moraju postati zločini prema zakonu EU-a

U srijedu će se raspravljati, a u četvrtak glasovati o proširenju popisa područja kriminaliteta u EU-u na govor mržnje i zločine iz mržnje. Eurozastupnici u nacrtu izvještaja traže napredak u klasificiranju govora mržnje i zločina iz mržnje kao “zločina EU”, naglašavajući potrebu da se osigura zaštita svih pojedinaca i skupina koji mogu postati mete mržnje te da se osigura da se sloboda izražavanja ne iskorištava za zaštitu govora mržnje i zločina iz mržnje.

Smanjenje emisija fluoriranih plinova i tvari koje oštećuju ozonski sloj

Na raspravi u ponedjeljak i glasovanju u utorak Parlament će dati konačno zeleno svjetlo novim mjerama za smanjenje emisija stakleničkih plinova, u skladu s ciljevima EU-a i globalnim klimatskim ciljevima. Do 2050. predviđeno je postupno ukidanje fluorougljikovodika, a postavljeni su i strogi zahtjevi kojima se zabranjuje stavljanje na tržište EU-a proizvoda koji sadržavaju fluorirane plinove (poput hladnjaka i klimatizacije).

Glazbene streaming platforme: Zastupnici će upozoriti na nepravednu situaciju za europske autore

Digitalne glazbene platforme i usluge dijeljenja glazbe trenutno pružaju pristup do 100 milijuna pjesama, a streaming predstavlja 67% globalnog prihoda glazbenog sektora, s godišnjim prihodom od 22,6 milijardi američkih dolara. U rezoluciji o kojoj će se glasovati u srijedu, eurozastupnici će inzistirati da EU riješi nepravdu u uglavnom nereguliranom sektoru digitalne glazbe gdje trenutno većina umjetnika prima vrlo niske prihode od svojih radova koji se streamaju.

Sloboda medija u Grčkoj

U srijedu će Parlament razmatrati stanje vladavine prava i slobode medija u Grčkoj, u raspravi s predstavnicima Vijeća i Komisije. Zastupnici su, između ostalog, izrazili zabrinutost za slobodu medija i sigurnost novinara, posebice s obzirom na nedostatak napretka u istrazi ubojstva novinara Giorgosa Karaivaza 2021. godine.

Konačno glasovanje o zabrani manipulativnog zelenog marketinga i obmanjujućih informacija o proizvodu

U utorak će se raspravljati, a u srijedu održati konačno glasovanje o direktivi kojom će se poboljšati označavanje proizvoda i zabraniti uporaba zavaravajućih tvrdnji o okolišu kao što su „prikladno za okoliš”, „prirodno”, „biorazgradivo”, „klimatski neutralno” ili „eko” bez dokaza. Novim se pravilima zahtijeva i da na proizvodima budu uočljivije informacije o jamstvima te nova, usklađena oznaka kako bi se roba s duljim jamstvom mogla više istaknuti.

O zaštiti morskih ekosustava i Zajedničkoj ribarstvenoj politici

Eurozastupnici će u četvrtak raspravljati o svom odgovoru na ribarski paket Komisije, uključujući akcijski plan za obnovu morske biološke raznolikosti. U zasebnoj raspravi, zastupnici će procijeniti provedbu Zajedničke ribarstvene politike (CFP). U nacrtu rezolucije, koji će biti stavljen na glasovanje istog dana, napominje se da bi se socioekonomski aspekti i sigurnost hrane trebali uskladiti sa zaštitom biološke raznolikosti i ribljih zaliha.

Ostale teme siječanjske plenarne sjednice

Plenarna sjednica bit će otvorena ceremonijom kojom se odaje počast životu i nasljeđu bivšeg predsjednika Europske komisije Jacquesa Delorsa, koji je preminuo 27. prosinca 2023. godine. Delors je bio predsjednik Europske komisije od 1985. do 1995. godine i bio je ključna osoba u stvaranju jedinstvenog tržišta EU-a i Ekonomske i monetarne unije. Belgijski premijer Alexander De Croo predstavit će prioritete šestomjesečnog predsjedanja Vijećem EU-a koje je 1. siječnja preuzela Kraljevina Belgija. U zasebnoj rezoluciji, o kojoj će se raspravljati na plenarnoj sjednici u utorak, a zatim glasovati u srijedu, eurozastupnici ističu nedostatke u transparentnosti i odgovornosti u načinu na koji pojedine nevladine organizacije koriste sredstva EU-a. U utorak poslijepodne zastupnici će raspravljati o humanitarnoj situaciji u Gazi, potrebi za postizanjem prekida vatre i rizicima od eskalacije na Bliskom istoku. O rezoluciji će se glasovati u četvrtak.