Europski parlamentNajave

Europski parlament o rješenjima za poskupljenje energije, budućnosti odnosa s SAD-om i mjerama za turistički sektor

By 04. 10. 2021. No Comments

Danas poslijepodne u Strasbourgu započinje plenarno zasjedanje Europskog parlamenta na kojem će sudjelovati zastupnica Sunčana Glavak.

Na dnevnom redu sjednice naći će se niz tema, poput rješenja u vezi s povećanjem cijena energije, budućnosti odnosa EU-a i SAD-a, mjerama EU-a za turistički sektor prema kraju ljetne sezone, promicanja prava osoba s invaliditetom te dezinformiranja i kibersigurnosti.

Parlament pozdravlja ulazak Hrvatske u bankovnu uniju i ERM II

U godišnjem izvješću o bankarskoj uniji za 2020. godinu, o kojem će se raspravljati i glasovati u srijedu, zastupnici pozdravljaju pristupanje Hrvatske bankovnoj uniji i uključivanje kune u europski tečajni mehanizam II.

Europsko rješenje za povećanje cijena energije

U srijedu ujutro zastupnici će saslušati Europsku komisiju i Vijeće o mogućim europskim rješenjima u vezi s porastom cijena energije budući da cijene plina rastu zbog velike potražnje i niskih zaliha u državama članicama. Zastupnici će se usredotočiti na ulogu mjera za energetsku učinkovitost i obnovljivu energiju.

Turizam: Pouka iz sezone godišnjih odmora 2021.

U utorak navečer zastupnici će razmotriti iskustva stečena tijekom turističke sezone 2021. i učinkovitost digitalne COVID potvrde. U raspravi će se zatražiti da Komisija objavi najnovije podatke o potpori turističkom sektoru i o daljnjim mjerama za nastavak potpore kojom bi se olakšalo financiranje EU-a za mala i srednja poduzeća.

Promicanje prava osoba s invaliditetom

Rasprava o pravima osoba s invaliditetom održat će se u ponedjeljak. Reformiranjem područja mobilnosti, obrazovanja i stanovanja pomoglo bi se Europljanima koji žive s invaliditetom, navodi se u izvješću o kojem će zastupnici glasovati u srijedu.

Odnosi EU-a i SAD-a – budućnost partnerstva

Parlamentarnu sjednicu zastupnici će u utorak započeti raspravom o budućnosti odnosa EU-a i SAD-a. Očekuje se da će se otvoriti pitanja o stanju transatlantskog partnerstva, potrebi za jačanjem strateške autonomije i obrambenih sposobnosti EU-a te načinima suradnje s administracijom predsjednika Bidena. O cjelokupnom tekstu glasovat će se u srijedu.

Poboljšanje sigurnosti na cestama

U nacrtu rezolucije o kojem će zastupnici raspravljati u ponedjeljak i glasovati u utorak napominje se da godišnje oko 22.700 osoba pogine na cestama EU-a, pri čemu je oko 120.000 teško ozlijeđeno. Kako bi se stanje popravilo, zastupnici će pozvati na veća ulaganja u sigurnije ceste, ograničenje brzine od 30 km/h u stambenim područjima i područjima u kojima postoji velik broj biciklista i pješaka, kao i na pristup nulte tolerancije za vožnju pod utjecajem alkohola.

Dezinformacije, uloga društvenih platformi i kibersigurnost

U utorak navečer raspravljat će se i o pitanjima Posebnog odbora za vanjsko uplitanje u sve demokratske procese u EU-u, uključujući dezinformacije (INGE), čija je članica zastupnica Glavak. U pitanjima upućenima Europskoj komisiji zastupnike između ostalog zanima njezino stajalište u pogledu promicanja medijske pismenosti i raznolikog medijskog okruženja te očekivanja od poboljšanog Kodeksa dobre prakse u suzbijanju dezinformacija.

Zastupnici će isti dan otvoriti temu politike kibersigurnosti EU-a i povećanja otpornosti u vojnom i civilnom sektoru. U izvješću, o kojem će se glasovati u srijedu, naglašeno je da su zajednička politika za kiberobranu i snažna suradnja na razini EU-a ključni elementi razvoja složenije i naprednije Europske obrambene unije, a poziva se i na jačanje tehnološke neovisnosti EU-a.