Europski parlament

Europski parlament o potpori Ukrajini, pripremama za proširenje te zaštiti poljoprivrednih proizvoda

By 26. 02. 2024. No Comments

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak sudjelovat će na plenarnoj sjednici koja će se od 26. do 29. veljače održati u Strasbourgu.

Potpora EU-a Ukrajini

Europski parlament u utorak će glasovati o reviziji VFO-a koja obuhvaća instrument za Ukrajinu vrijedan 50 milijardi eura i Platformu za strateške tehnologije za Europu (STEP) kojom će se podržati konkurentnost i otpornost EU-a u strateškim sektorima te ojačati proračun EU-a za rješavanje migracija i vanjskih izazova, kao i pripremljenost EU-a za krize. U četvrtak će se glasovati o potrebi za nepokolebljivom potporom Ukrajini, nakon dvije godine ruske agresije. EU je dosad donio ukupno 13 paketa sankcija Rusiji.

Pripreme za sljedeće proširenje EU-a

U srijedu će se u Europskom parlamentu raspravljati, a u četvrtak glasovati o produbljivanju integracije EU-a u svjetlu budućeg proširenja. Kako bi se zemlje kandidatkinje potaknulo na uvođenje reformi, očekuje se da će se predložiti mogućnost postupne integracije zemlje kandidatkinje u određene zajedničke politike EU-a nakon što se ostvari znatan napredak u reformama.

Zaštita kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda i cijene hrane

U utorak će se u Europskom parlamentu raspravljati o privremenom političkom dogovoru s Vijećem o novom zakonodavstvu za zaštitu kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda, a glasovanje će uslijediti u srijedu. EU-ov registar zemljopisnih oznaka trenutno sadrži gotovo 3 500 zaštićenih proizvoda, s prodajnom vrijednošću gotovo 80 milijardi eura. U ponedjeljak navečer zastupnici će s Komisijom raspravljati o uzrocima porasta cijena hrane. Visoke cijene hrane povećavaju nejednakosti jer hrana, zajedno s energijom, čini veći dio rashoda za kućanstva s nižim primanjima.

Zaštita novinara od strateških tužbi protiv javnog sudjelovanja (SLAPP)

Na konačnom glasovanju u utorak, eurozastupnici bi trebali odobriti nova pravila EU-a za zaštitu novinara od takozvanih SLAPP tužbi, zloupotrebljavajućih tužbi kojima ih se želi ušutkati. Tako će se zaštititi novinari koji se bave pitanjima temeljnih prava, optužbama za korupciju ili dezinformacijama.

Julija Navaljna obratit će se Europskom parlamentu

U Europskom parlamentu u srijedu će zastupnicima obratiti supruga Alekseja Navaljnog, dobitnika nagrade Sakharov za 2021. godinu i žestokog Putinova kritičara, koji je 16. veljače preminuo u nerazjašnjenim okolnostima. Eurozastupnici će o smrti Navaljnog te potrebi za djelovanjem EU-a u potpori političkim zatvorenicima i potlačenom civilnom društvu u Rusiji također raspravljati s predstavnicima Komisije i belgijskog predsjedništva. O rezoluciji će glasovati u četvrtak.

Zastupnici će zahtijevati jaču europsku sigurnost i obranu

Na plenarnoj sjednici u srijedu ujutro eurozastupnici će održati zajedničku raspravu s Vijećem i Komisijom o tome kako ojačati europsku sigurnost i obranu. O izvješćima o provedbi Zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU-a za 2023. te o Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici EU-a glasovat će se u srijedu.

Parlament će odlučiti o novim pravilima EU-a o vozačkim dozvolama

Svake godine na europskim cestama strada više od 20 tisuća ljudi. Kako bi se poboljšala sigurnost na cestama, eurozastupnici će u utorak raspravljati, a u srijedu glasovati o ažuriranju pravila o vozačkim dozvolama. Predlaže se da vozačke dozvole za motocikle, automobile i traktore budu valjane 15 godina, a za kamione i autobuse pet godina. Pitanja o kojima će zastupnici posebno raspravljati bit će uvođenje obveznog zdravstvenog pregleda prilikom izdavanja ili obnavljanja vozačke dozvole, kao i predloženo dvogodišnje probno razdoblje za početnike vozače, koji će se suočiti s oštrijim kaznama za nesigurnu vožnju i strožim ograničenjima alkohola tijekom vožnje. Novim pravilima predlaže se i uvođenje digitalne vozačke dozvole, dostupne na mobilnom telefonu i u potpunosti ekvivalentne fizičkoj vozačkoj dozvoli.

Transparentno i sigurno političko oglašavanje

Nakon rasprave u ponedjeljak, Parlament će u utorak održati konačno glasovanje o transparentnosti i ciljanju političkog oglašavanja, posebno na internetu. Nova pravila će poboljšati integritet izbornih kampanja i pomoći u borbi protiv dezinformacija i vanjskog uplitanja.

Novi popis ekoloških zločina i povezane sankcije

Ekološki zločini četvrta su najveća kriminalna aktivnost u svijetu. Nakon rasprave u ponedjeljak, očekuje se da će europarlamentarci u utorak dati svoje konačno zeleno svjetlo za novu direktivu o kaznenim djelima protiv okoliša. Novim zakonodavstvom uvodi se takozvani kvalificirani prekršaj uništavanja ekosustava, poput velikih šumskih požara, što je usporedivo s ekocidom.

Ostale teme plenarne sjednice

Inflacija, napori za njezino suzbijanje i moguće smanjenje kamatnih stopa bit će u središtu rasprave s predsjednicom Europske središnje banke Christine Lagarde u ponedjeljak poslijepodne. U utorak će zastupnici glasovati o rezoluciji o radu ECB-a za 2023. godinu. Isti dan glasovat će se o privremenom političkom dogovoru između Parlamenta i Vijeća o zakonu o obnovi prirode, dok će u poslijepodnevnim satima uslijediti raspravlja o najnovijoj presudi Međunarodnog suda pravde u vezi s Izraelom i navodnom uključenošću osoblja UNRWA-e u napade 7. listopada. Zastupnici će u srijedu raspravljati, a u četvrtak glasati o novim pravilima o prikupljanju i dijeljenju podataka povezanih s uslugama kratkoročnog iznajmljivanja smještaja. U četvrtak će se glasovati o novim pravilima kako bi se jačanjem transparentnosti i nadzora spriječile manipulacije na tržištu energije.