Europski parlamentNajave

Europski parlament o izvješću zastupnice Sunčane Glavak o reviziji sustava EU-a za trgovanje emisijama u zrakoplovstvu

By 17. 04. 2023. No Comments

Zastupnica Sunčana Glavak sudjelovat će na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta koja će se održati u Strasbourgu od 17. do 20. travnja.

Rasprava i glasovanje o izvješću zastupnice Glavak o reviziji sustava EU-a za trgovanje emisijama u zrakoplovstvu (ETS u zrakoplovstvu)

U ponedjeljak će se u Europskom parlamentu raspravljati, a u utorak glasovati, o dogovorima postignutim s državama članicama o ključnim zakonima koji su dio paketa Spremni za 55 %, među kojima je i izvješće o reviziji sustava EU-a za trgovanje emisijama u zrakoplovstvu izvjestiteljice Sunčane Glavak. U prosincu 2022. postignut je politički sporazum oko paketa kompromisa koji uspostavlja dobru ravnotežu između klimatskih ambicija u zrakoplovstvu i potpore industriji u ovoj tranziciji. “Ovom odlukom izjavljujemo da smo uz sektor zrakoplovstva kroz proces zelene tranzicije”, izjavila je eurozastupnica Glavak nakon pregovora. Dogovorom o reformi Sustava trgovanja emisijama (ETS) povećavaju se ambicije za 2030., postupno se ukidaju besplatne emisije tvrtkama i stvara se zaseban, novi ETS II za gorivo za cestovni promet i zgrade.

Upravo iz aukcija emisijskih jedinica ETS II (do 65 milijardi eura) financirat će se Socijalni fond za klimatsku politiku namijenjen ranjivim kućanstvima, mikropoduzećima i korisnicima prijevoza koji su posebno pogođeni energetskim i prometnim siromaštvom. Dodatnih 25 posto sredstava bit će iz nacionalnih izvora (do procijenjenih ukupno 86,7 milijardi eura). Rasprava o Fondu održat će se u ponedjeljak, a glasovanje u utorak.

Održivi ciklus ugljika i zakon o zaustavljanju prodaje proizvoda koji uzrokuju deforestaciju

Nakon rasprave u ponedjeljak, Parlament će u utorak glasovati o rezoluciji o održivim ciklusima ugljika. U nacrtu teksta zastupnici razmatraju u kojoj mjeri i kako uklanjanje ugljika korištenjem šuma, poljoprivrednih praksi i tehnoloških rješenja može pridonijeti postizanju klimatske neutralnosti u EU do 2050. Potrošnja u EU-u predstavlja oko 10 posto globalnog krčenja šuma, od čega palmino ulje i soja čine više od dvije trećine. Zastupnici će u ponedjeljak raspravljati o zakonu koji obvezuje tvrtke da osiguraju da proizvodi koji se prodaju u EU-u ne dolaze s iskrčenih područja. Glasovanje je predviđeno za srijedu.

Prisilna deportacija djece iz Ukrajine i nalog Međunarodnog kaznenog suda za uhićenje Vladimira Putina

Nalozi za uhićenje Vladimira Putina i Marije Lvove-Belove, povjerenice ruskog predsjednika za prava djece, izdani su 17. ožujka 2023. Oboje su osumnjičeni za navodne ratne zločine nezakonite deportacije i premještanja ukrajinske djece iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju. Zastupnici će tijekom plenarne rasprave ocijeniti i pitanje sigurnosti ukrajinske djece, s obzirom na različita izvješća u kojima se procjenjuje da je tisuće djece možda oteto ili nevoljko premješteno u Rusiju nakon početka agresorskog rata Moskve protiv Ukrajine.

Liberalizacija viznog režima s Kosovom

U utorak će se glasovati o liberalizaciji viznog režima za kratkoročne boravke s Kosovom. Liberalizacija viznog režima između EU-a i Kosova omogućila bi građanima Kosova da putuju u EU – isto kao i građanima EU-a da putuju na Kosovo – bez vize, do 90 dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana.

Odnosi s Kinom, skladištenje energije, strategija za zdravlje i klimatske promjene

U utorak će se u Europskom parlamentu raspravljati o potrebi za dosljednom strategijom za odnose između EU-a i Kine te energetskoj situaciji u EU-u i pripremama za ponovno punjenje rezervi plina uoči sljedeće zime. Na dnevnom redu u srijedu će se naći globalna strategija EU-a za zdravlje, dok će se u četvrtak raspravljati o izvješću Međuvladinog panela o klimatskim promjenama te pozvati na hitne dodatne mjere.