Europski parlamentNajave

Europski parlament danas glasa o 683,7 milijuna eura pomoći Hrvatskoj nakon potresa

By 23. 11. 2020. No Comments

Zastupnica Sunčana Glavak sudjelovat će na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta koja se od 23. do 26. studenog održava u Bruxellesu. Na plenarnoj sjednici raspravljat će se o temama sastanka Europskog vijeća u prosincu: cjepivu protiv COVID-19, terorizmu i klimatskim ciljevima, utjecaju pandemije na vanjsku politiku te o novoj europskoj strategiji za farmaceutsku industriju. Parlament će predstaviti nacrt nove industrijske strategije, u pogledu kojeg je zastupnica Glavak sudjelovala u pregovorima kao izvjestiteljica iz sjene EPP-a za mišljenje Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI).

823 milijuna eura pomoći državama članicama u borbi protiv pandemije bolesti COVID-19 te prirodnih katastrofa

Europski parlament u ponedjeljak će glasati o pomoći EU-a u iznosu od 823 milijuna eura za saniranje posljedica potresa u Hrvatskoj, poplava u Poljskoj te krize uzrokovane koronavirusom u nekoliko država članica. Iz Fonda solidarnosti Europske unije Hrvatskoj će za saniranje posljedica potresa u Zagrebu i okolici biti odobreno ukupno 683,7 milijuna eura, dok je 88,9 milijuna eura predujma već isplaćeno u kolovozu. Predlaže se i preko 132,7 milijuna eura isplata predujmova Hrvatskoj, Grčkoj, Irskoj, Mađarskoj, Njemačkoj, Portugalu i Španjolskoj kao odgovor na stanje u području javnog zdravlja prouzročeno pandemijom bolesti COVID-19. Više od 7 milijuna eura namijenjeno je Poljskoj za oporavak od velikih poplava koje su ovu državu pogodile u lipnju.

Jačanje slobode medija i zaštita novinara

Zastupnica Sunčana Glavak u utorak će sudjelovati u raspravi s visokim predstavnikom Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom o borbi protiv nekažnjavanja kaznenih djela počinjenih protiv novinara diljem svijeta. Na dnevnom redu plenarnog zasjedanja je i rezolucija o jačanju slobode medija u kojoj se ističu važnost zaštite novinara, suzbijanje govora mržnje i dezinformacija te uloga internetskih platformi u tome.

Mogućnost potrošača u EU da kolektivno brane svoja prava

Zastupnici u Europskom parlamentu glasat će o udružnim tužbama za zaštitu kolektivnih interesa potrošača kojim bi skupine potrošača, koje su oštećene nezakonitim praksama, imale mogućnost pokretanja kolektivne tužbe i naknade štete. Na taj način se potrošačima daju nova prava da kolektivno traže izdavanje sudskog naloga ili mjera pravne zaštite preko organizacija potrošača i javnih tijela.