Europski parlament

Europska unija treba predstaviti svoju viziju reforme Ujedinjenih naroda

By 10. 11. 2020. No Comments

„EU treba predstaviti svoj plan ili viziju novih Ujedinjenih naroda koji neće biti samo forum država, već i učinkovito tijelo za rješavanje globalnih problema i poticanje globalne suradnje“, rekla je Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za vanjsku politiku (AFET).

Zastupnica Glavak sudjelovala je u razmjeni mišljenja o preporuci Europskom vijeću u vezi sa 75. sjednicom Opće skupštine Ujedinjenih naroda koja se održavala u razdoblju od 15. do 30. rujna 2020. godine.

„Globalni izazovi zahtijevaju snažnu predanost multilateralizmu. U borbi protiv pandemije koronavirusa moramo jačati globalni odgovor kako bismo zaštitili ljudsko zdravlje i ubrzali gospodarski oporavak. Iako prijetnja, pandemija je pokazala važnost multilateralne suradnje za učinkovitu borbu protiv prekograničnih opasnosti, uključujući zdravstvene krize. Pozdravljam rezoluciju Opće skupštine o sveobuhvatnom i koordiniranom odgovoru na pandemiju COVID-19 koja jasno pokazuje potrebu za zajedničkim globalnim pristupom u odgovoru na utjecaj i posljedice pandemije“, rekla je zastupnica Glavak u raspravi.

Ove se godine zbog pandemije koronavirusa, po prvi puta u povijesti Ujedinjenih naroda, Opća skupština Ujedinjenih naroda održala virtualno. Globalna zdravstvena kriza povezana s pandemijom COVID-19 i njezin utjecaj na rad UN-a bili su u fokusu rasprava. Ovom prilikom obilježena je i 75. godišnjica stvaranja Ujedinjenih naroda, a neke od drugih tema o kojima su svjetski čelnici raspravljali bile su biološka raznolikost, ravnopravnost spolova i ciljevi održivog razvoja.

U raspravi je zastupnica Glavak istaknula i da Europska unija treba, u vremenu neizvjesnosti, nastaviti podupirati Ujedinjene narode kao nezavisni forum za multilateralna rješenja globalnih izazova pozdravljajući pozitivne reformske pomake, no upozorivši da se oni ne bave ključnim pitanjima UN-a, kao što su predstavljanje, financiranje, učinkovitost i donošenje odluka.

Zbog sve lošije globalne epidemiološke slike u državama diljem svijeta, Opća skupština Ujedinjenih naroda odlučila je da će 3. i 4. prosinca održati posebno zasjedanje o poticanju međunarodne suradnje u nošenju s pandemijom bolesti COVID-19.