AktualnoHrvatska

Europarlamentarka Sunčana Glavak s čakovečkim srednjoškolcima o benefitima članstva Hrvatske u Europskoj uniji

By 19. 03. 2021. No Comments

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak posjetila je danas Srednju školu Čakovec koja je uključena u program Škola ambasador Europskog parlamenta. Učenicima je održala predavanje o svom radu u Europskom parlamentu i aktualnim temama, poput održivog razvoja i dezinformiranja.

Razgovaralo se geopolitici u kontekstu pandemije COVID-19 i važnosti članstva Hrvatske u Europskoj uniji, čija je potpora gospodarstvima i društvima država članica veliki oslonac u ublažavanju posljedica koronakrize. Europska unija stala je uz Hrvatsku i kada se suočila s razornim potresima.

Učenike je zanimalo na koje sve načine Međimurje može iskoristiti prednosti članstva u Europskoj uniji, iz kojih država najčešće dolaze dezinformacije te kako se žene mogu uključiti u politiku.

„Pozitivno je što su učenici, mladi ljudi, dobro upoznati s radom europskih institucija i vrijednostima na kojima je Unija utemeljena. Znajući svoja prava, postat će pravi europski građani, sposobni razvijati sebe i snažno doprinijeti društvu u kojem žive. Na mladima je da što bolje iskoriste mogućnosti i tako razvijaju sredinu u kojoj odluče graditi život“, poručila je zastupnica Sunčana Glavak nakon rasprave, zahvalivši na gostoprimstvu i organizaciji ravnateljici Srednje škole Čakovec Gordani Ramušćak i profesoru Mladenu Toti.

Gotovo 60 srednjih škola uključeno u program ambasadorstva

Srednja škola Čakovec uključena je u program Škola ambasador Europskog parlamenta koji se od školske godine 2016/2017. provodi u svim državama članicama Europske unije.

Cilj je programa podići razinu informiranosti mladih o Europskoj uniji, kao i svijesti o zajedničkim europskim vrijednostima te o pravima koja imaju kao europski građani.

Zastupnica Sunčana Glavak podržava program Europskog parlamenta, u koji je i sama uključena kao mentorica nekoliko škola.

Program trenutno obuhvaća gotovo 60 gimnazija i strukovnih škola iz cijele Hrvatske.