Europski parlament

Dodatne mjere EU-a od velikog značaja za hrvatski turistički sektor

By 06. 10. 2021. No Comments

Zastupnica Sunčana Glavak sudjelovala je na plenarnoj raspravi Europskog parlamenta o mjerama Unije za turistički sektor EU-a. S obzirom na to da se primiče kraj ljetne sezone, zastupnici su raspravljali o mjerama kojima se omogućuje koordinirani pristup Unije za sigurno ponovno otvaranje putovanja unutar EU-a te u treće zemlje i iz njih. S tim u vezi, govorilo se i o učinkovitosti EU digitalnih COVID potvrda kojima se želi olakšati ukidanje ograničenja putovanja i onemogućiti da pojedinačne države članice provode jednostrane mjere.

„Hrvatska je bila među državama koje su prve usvojile i pokrenule sustav EU digitalnih COVID potvrda te je s više od 12 milijuna noćenja ostvarenih u rujnu dosegnula čak 94% kapaciteta iz rujna 2019. godine“, istaknula je zastupnica Glavak.

Mjere i potpore za turistički sektor

Zastupnici su od Europske komisije zatražili odgovore o mjerama koje namjerava poduzeti kako bi podržala turistički ekosustav, posebno kako bi se izbjegle nesigurnosti s kojima se suočavaju poduzeća povezana s turizmom i putnici u pogledu ograničenja putovanja. Razgovaralo se i o potpori koja je, zbog pandemije, pružena poduzećima povezanima s turizmom, a u skladu s EU zelenim planom.

„Iako su EU mjere bile od presudne važnosti u nastojanjima da se očuvaju radna mjesta i da se turizam i ugostiteljstvo uopće održe iznad površine, uočili smo nedostatno dugogodišnje ulaganje iz EU fondova u ovom financijski i ekonomski propulzivnom sektoru. Potrebna nam je dugoročna strategija za turizam, kao i mjere kojima se mikropoduzećima te malim i srednjim poduzećima olakšava pristup financijskim sredstvima EU-a“, istaknula je zastupnica Glavak.