Sunčana Glavak (Čakovec, 9. prosinca 1968.) hrvatska novinarka, saborska zastupnica HDZ-a, glasnogovornica Vlade Republike Hrvatske, zastupnica u Europskom parlamentu.

Obrazovanje

Sunčana Glavak rođena je 9. prosinca 1968. godine u Čakovcu gdje je završila osnovnu i srednju školu. Tijekom osnovne i srednje škole aktivno se bavila rukometom, a brojne nagrade dobila je na dramskim natjecanjima.

Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, OOUR pedagogijske znanosti 1992. (nastavnica razredne nastave) te na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu gdje je stekla titulu magistre novinarstva.

Novinarski rad

Tijekom studija novinarstva Sunčana Glavak počela je graditi novinarsku karijeru. Radila je kao spikerica, voditeljica i urednica na Hrvatskom radiju Čakovec, a brojnim je radijskim emisijama dala autorski pečat. Za svoj novinarski rad tijekom Domovinskog rata odlikovana je Spomenicom Domovinskog rata.

Karijeru nastavlja na Hrvatskoj televiziji otvaranjem Trećeg programa. Radila je u dopisništvu Čakovec i Varaždin kao dnevna urednica/voditeljica i to u redakcijama informativnog, gospodarskog, športskog i mozaičnog programa te kao novinarka/suradnica u športskoj redakciji Hrvatskog radija prateći utakmice Prve hrvatske nogometne lige. Prelaskom na Varaždinsku televiziju radila je kao urednica Zabavnog programa, kao voditeljica športskih emisija te kao novinarka/reporterka. Autorica je preko 200 emisija o etno-baštini pod nazivom “Vu srcu te nosim”, u to vrijeme najgledanijih emisija u programu VTV televizije, te dokumentarnih serijala V.I.P.

Za svoj televizijski rad dobila je brojna priznanja i zahvale kao što su one Varaždinske burze, brojnih općina i udruga, Biskupije te mnogih drugih.

Sunčana Glavak dvadeset je godina bila službena spikerica na rukometnim utakmicama muške rukometne lige, a vodila je i sve važnije kulturne, športske i gospodarske događaje u Varaždinskoj županiji od 1995. do 2004. godine.

Rad u odnosima s javnošću

Godine 2004. počinje raditi u Ministarstvu kulture kao glasnogovornica Ministarstva te ustrojava i vodi Odjel za odnose s javnošću.

Autorica je dokumentarnoga filma Hrvatska kulturna baština – Hrvatski državni arhiv.

Godine 2007. izabrana je za zastupnicu u Hrvatskom saboru na listi HDZ-a u III. izbornoj jedinici. Svoj saborski mandat stavlja u mirovanje te je imenovana na dužnost zamjenice glasnogovornika Vlade Republike Hrvatske. Imenovana je Povjerenicom za informiranje Vlade Republike Hrvatske.

Prigodom dolaska Georga W. Busha, predsjednika SAD-a, u Hrvatsku 2008. godine, bila je članica Organizacijskog stožera te voditeljica press centra s akreditiranih 800 novinara.

Sudjelovala je u Organizacijskom odboru Croatia Summita 2008. i 2009. godine u Dubrovniku te vodila press centar za akreditirane inozemne i domaće novinare.

Godine 2007. postaje glasnogovornica HDZ-a sve do srpnja 2012. Sudjelovala je, kao članica Stožera HDZ-a, na parlamentarnim izborima 2011. godine, bila je voditeljica medijskog tima te glasnogovonica kampanje i članica stožera dr. Andrije Hebranga za predsjedničke izbore 2009. godine.

Na predsjedničkim izborima 2014. godine bila je članica izbornog stožera današnje predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Od 1. veljače 2016. do 25. svibnja 2018. godine obnašala je dužnost glasnogovornice Vlade Republike Hrvatske.

Politička karijera

Hrvatski sabor

U srpnju 2009. Sunčana Glavak aktivira svoj mandat u Hrvatskom saboru i započinje s obnašanjem dužnosti:

 • potpredsjednice Odbora za obitelj, mladež i šport
 • članice Odbora za rad i socijalno partnerstvo
 • članice Odbora za informiranje, informatizaciju i medije te
 • članice Hrvatskog izaslanstva u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe.

Na parlamentarnim izborima 2011. ponovno je izabrana na listi HDZ-a u III. izbornoj jedinici za zastupnicu u Hrvatskom saboru gdje je obnašala dužnosti:

 • članice Odbora za obitelj, mlade i šport
 • članice Odbora za međuparlamentarnu suradnju
 • članice Odbora za informiranje, informatizaciju i medije
 • zamjenice člana Izaslanstva Hrvatskog sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru RH – EU i
 • voditeljice skupine prijateljstva s Kraljevinom Maroko.

Od 25. svibnja 2018. do 30. studenoga 2019. godine bila je zastupnica u Hrvatskom saboru i obnašala dužnosti:

 • predsjednice Odbora za informiranje, informatizaciju i medije
 • potpredsjednice Odbora za međuparlamentarnu suradnju
 • članice Odbora za međuparlamentarnu suradnju
 • članice Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu
 • članice Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj dimenziji Srednjoeuropske inicijative
Europski parlament

Od 1. prosinca 2019. godine Sunčana Glavak zastupnica je u Europskom parlamentu.

Sunčana Glavak vodila je Odbor za medije Hrvatske demokratske zajednice. Predsjednica je Zajednice žena HDZ-a “Katarina Zrinski” Međimurske županije, bila je potpredsjednica Županijskog odbora HDZ-a Međimurske županije, predsjednica Odbora za međužupanijsku suradnju, a obnašala je dužnost vijećnice u Županijskoj skupštini Međimurske županije i predsjednice Gradskog odbora HDZ-a Čakovec.

Predsjednica je ženskog nogometnog kluba “Katarina Zrinski” u Čakovcu.