Europski parlamentNajave

Europski parlament o pravu na popravak, borbi protiv nasilja nad ženama i novim mehanizmima podrške zapadnom Balkanu

By 22. 04. 2024. No Comments

Od 22. do 25. travnja Europski parlament održat će posljednje plenarno zasjedanje u aktualnom, devetom sazivu.

Snažnija prava potrošača na popravak

Zastupnici će u ponedjeljak navečer raspravljati, a u utorak glasati o takozvanom „pravu na popravak” za potrošače, čiji je cilj promicanje popravka robe unutar i nakon zakonskog jamstvenog roka. Osim zakonskog jamstva, potrošači će imati novo pravo tražiti popravak proizvoda koji se tehnički mogu popraviti u skladu s pravom EU-a (npr. perilice rublja, usisavači i pametni telefoni). Kao izvjestiteljica Europskog parlamenta, zastupnica Sunčana Glavak bila je zadužena za mišljenje Odbora ENVI o pravu na popravak.

Parlament će donijeti prvi zakon EU-a o borbi protiv nasilja nad ženama

Zastupnici će u utorak raspravljati i u srijedu glasati o prvim pravilima EU-a o borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Novom će se direktivom, između ostalog, uvesti posebna pravila o kiberkriminalu, kao što je primjerice praćenje i uhođenje na internetu.

Podrška Ukrajini i zapadnom Balkanu

Eurozastupnici su spremni odobriti novi mehanizam podrške partnerima EU-a na zapadnom Balkanu i povećanje od 5,8 milijardi eura za proračun EU-a za 2024., prije svega radi podrške Ukrajini. Putem novoosnovanog Fonda za Ukrajinu toj je zemlji dodijeljeno 4,8 milijardi eura, dok će novi Fond za zapadni Balkan dobiti prvu tranšu od 500 milijuna eura za 2024. godinu. U odvojenom glasovanju, zastupnici su spremni uspostaviti novi mehanizam podrške partnerima EU-a na zapadnom Balkanu. U razdoblju od 2024. do 2027. godine putem Fonda bi bilo dodijeljeno do 2 milijarde eura u bespovratnim sredstvima i 4 milijarde eura u zajmovima, podržavajući šest partnerskih zemalja na njihovom putu pristupanja, jačajući ekonomsku konvergenciju i olakšavajući socijalno-ekonomske reforme, vladavinu prava i temeljna prava.

Glasanje o reviziji EU-ove poljoprivredne politike radi poboljšanja podrške poljoprivrednicima

U četvrtak će zastupnici u Europskom parlamentu glasati o ciljanoj reviziji Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) kako bi se smanjio administrativni teret i povećala fleksibilnost za poljoprivrednike. U utorak će Parlament glasati o produljenju privremenih mjera liberalizacije trgovine za Ukrajinu uz zaštitu europskih poljoprivrednika. Komisija može poduzeti brze mjere i nametnuti sve mjere koje smatra potrebnima u slučaju značajnih poremećaja na tržištu EU-a ili tržištima jedne ili više zemalja EU-a zbog uvoza iz Ukrajine. Komisija se obvezala pojačati nadzor uvoza žitarica, posebno pšenice, kao i da će uskoro pokrenuti pregovore s Ukrajinom o trajnoj liberalizaciji trgovine.

Zaštita malih i srednjih poduzeća te radnika koji rade putem digitalnih platformi

U utorak će zastupnici u Europskom parlamentu usvojiti svoj stav o revidiranim pravilima za rješavanje kašnjenja u plaćanju i poticanje konkurentnosti tvrtki, posebno manjih. Pravila bi uvela strože maksimalne rokove plaćanja ovisno o vrsti transakcije i sektoru, uz zadržavanje ugovorne slobode. Predložena pravila imaju za cilj zaštititi tvrtke, posebno mala i srednja poduzeća, od onih koji kasne s plaćanjem te osigurati pravovremeno primanje plaćanja kako bi se izbjegle poteškoće s likvidnošću. Zastupnici bi u srijedu trebali odobriti nova pravila za poboljšanje radnih uvjeta radnika koji rade putem digitalnih platformi. Direktivom se prvi put u EU-u regulira upotreba algoritama na radnom mjestu.

Zastupnici će glasati o ažuriranim smjernicama za transeuropsku prometnu mrežu

Parlament će obnoviti predanost EU-a završetku glavnih projekata transeuropske prometne mreže, poput cestovnih, željezničkih i mostovnih veza preko granica do kraja 2030. godine. Podsjetimo, zahvaljujući zalaganju Vlade, Republika Hrvatska će, uz već postojeća dva prometna koridora (Mediteranski koridor i koridor Rajna – Dunav), biti dodatno pozicionirana na još dva: Baltičko more – Jadransko more i Zapadni Balkan – Istočni Mediteran. To Hrvatsku dublje uključuje u prometni i gospodarski sustav Europske unije. Postojećim mogućnostima ulaganja iz EU izvora pridodaju se nove te se otvara mogućnost EU financiranja i onih dijelova Hrvatske koji do sada nisu bili prepoznati u Uredbi, poput željezničke i cestovne infrastrukture do Splita te željezničke i cestovne infrastrukture u Slavoniji.

Jačanje održivosti ambalaže i proizvoda

O izmijenjenim pravilima za smanjenje, ponovnu uporabu i recikliranje ambalaže Europski će parlament glasati u srijedu. Cilj je zakonodavstva učiniti ambalažu koja se upotrebljava u EU-u sigurnijom i održivijom. U četvrtak će se u Europskom parlamentu odobriti nove eko-dizajnerske mjere kako bi proizvodi u EU-u duže trajali te kako bi ih bilo lakše popraviti, nadograditi i reciklirati. Zakon je usmjeren na nekoliko grupa proizvoda, poput željeza, čelika, aluminija, tekstila, namještaja i guma. Uništavanje neprodane odjeće i obuće bit će zabranjeno, a tzv. digitalne proizvodne putovnice, koje sadrže točne i ažurirane informacije, omogućit će potrošačima da donose informirane odluke pri kupnji.

Konačno glasanje o bržim prekograničnim istragama prometnih prekršaja

Kako bi spriječili bahatu vožnju u inozemstvu, europarlamentarci namjeravaju proširiti popis kažnjivih prekršaja koji su počinili nerezidentni strani vozači te zatvoriti praznine kako bi se pronašli počinitelji. S obzirom na to da trenutno oko 40% prekograničnih prometnih prekršaja ostaje nekažnjeno, zastupnici su osigurali da će zemlje EU-a više surađivati i međusobno pomoći u pronalaženju osobe odgovorne za prometni prekršaj. Osim prekoračenja brzine, vožnje pod utjecajem alkohola ili nepoštivanja crvenog svjetla na semaforu, novi prekršaji poput prekršaja povezanih s bijegom s mjesta nesreće pokrenut će prekograničnu pomoć koja može rezultirati novčanom kaznom.

Ostale teme plenarne sjednice

U raspravi u utorak i glasanju u srijedu, zastupnici će usvojiti prvu europsku iskaznicu i europsku parkirnu kartu za osobe s invaliditetom. Putem europske iskaznice osobe s invaliditetom će tijekom kratkotrajnih putovanja imati jednak pristup povoljnim uvjetima, poput sniženih ili besplatnih ulaznica, odnosno pristupa rezerviranom parkiralištu. Zastupnici će u srijedu ujutro raspravljati o napadu Irana na Izrael, potrebi za smanjivanjem napetosti i odgovoru EU-a. O rezoluciji će se glasati u četvrtak. Isti dan obilježit će se 20. obljetnica proširenja u kojem je EU-u pristupilo deset zemalja – Cipar, Češka, Estonija, Latvija, Litva, Mađarska, Malta, Poljska, Slovačka i Slovenija. U srijedu će se također glasati o stvaranju Europskog prostora za zdravstvene podatke kako bi se poboljšao pristup osobnim zdravstvenim podacima i potaknulo njihovo sigurno dijeljenje u javnom interesu. U četvrtak će zastupnici glasati o rezoluciji koja ocjenjuje navodne ruske pokušaje uplitanja u Europski parlament i nadolazeće europske izbore.