Natječaj Kreiraj Europu budućnosti

1. mjesto: Darija Šolić, 10 točaka za budućnost Europe

By 04. 07. 2021. No Comments

Moje ime je Darija, dolazim iz malog gradića u Slavoniji, koji broji ukupno 14.299 stanovnika a to je Nova Gradiška. Ne znam puno o politici niti svjetskim zakonima, ali mogu Vam pisati i govoriti kao obična građanka ove zemlje. Kao studentica Menadžmenta koja se pronalazi u ovome svijetu i hrabro se bori za svoju budućnost. No nažalost tko sam ja naspram velikih sila i zakona koji me u tome sprečavaju. Zato se ovim natječajem obraćam upravo Vama, u Vama pronalazim nadu za bolju budućnost nas mladih kako u našoj zemlji tako i u Europskoj Uniji. Vjerujem da je došlo naše vrijeme, vrijeme mladih vizionara koji su spremni promijeniti ovaj svijet i cijelu našu zajednicu na bolje, vjerujem da je došlo vrijeme i da se naš glas čuje. Bez obzira i ako ne dobijem priliku upoznati Vas, drago mi je da će te pročitati moje ideje i misli, te mi je čast što sam ih mogla podijeliti s Vama.

Točka broj 1: Obrazovanje mladih

Naša zemlja isto kao i Europa nema budućnosti bez mladih, dakle zaključak je, ako želite omogućiti budućnost Europi, prvo budućnost omogućite mladima. To se može provesti kroz jedan jedini mogući način, a to je obrazovanje. Obrazovanje je sastavni dio čovjekova života i pravo koje treba biti omogućeno svima jednako, bez iznimki. Svatko ima pravo znati sve, biti podučen na jednak način i ne izdvajan iz cjeline zbog svoje boje kože ili vjerske pripadnosti. Obrazovanje je temelj daljnjeg i kvalitetnog čovjekova života. On ne zna o svojim pravima, zakonima, običajima, kulturi i povijesti svoje zemlje ako ga tome netko ne poduči. Veliki troškovi obrazovanja, problem su s kojim se osoba željna znanja odmah na početku susreće. Mlade se treba poticati na konstantno obrazovanje i usavršavanje te im pomoći financijskim ulaganjima u njih te u svu opremu u školstvu koja djeci od osnovne škole pa do fakulteta može koristiti tj. pomoći prilikom njihova obrazovanja. Ulaganjem u obrazovanje mladih, isto je kao i direktno uplaćivanje novčane svote kojim rezervirate svoje mjesto u budućnosti gdje se zna odgovor na sva pitanja i riješenje za
sve probleme.

Točka broj 2: Zapošljavanje mladih

Mladi kao i njihove obitelji izdvajaju veliku svotu novca za svoje školovanje koje ih na kraju ne samo da ostavi bez resursa, nego i bez snova i nade za bolji život. Nakon završenog školovanja mladi se jako teško zapošljavaju u željenim zanimanjima njihove struke, te su prisiljeni raditi poslove za koje se nisu školovali ili su prisiljeni iseliti se iz svoje zemlje i otići u drugu kako bi si pronašli posao te si omogućili dostojanstven i pristojan život. Udaljeni od svoje obitelji, prijatelja i u tuđoj zemlji, jer im vlastita nije mogla ispuniti očekivanja te osigurati stabilnu budućnost. Kao jedno od mogućih rješenja vidim bolje educiranje mladih prilikom odabira određene škole koja će im otvoriti vrata na tržištu rada. Još jedna prepreka koja se nalazi između mladih i zapošljavanje je pronalazak mjesta za stručno osposobljavanje. Mladi nakon završene škole, dužni su ispuniti uvjet stručnog osposobljavanja, ali isto je vrlo teško pronaći, pogotovo ako ste stanovnik malog gradića, poput moga. A to sve opet nas dovodi do zaključka da se mladi moraju iseliti kako bi si osigurali budućnost.

Točka broj 3: Zdravstvo

Psihičko zdravlje mladih je jedan od velikih problema današnjice. Problem koji se smatra temom o kojem se ne priča na satovima u osnovnim i srednjim školama i problem u kojeg mladež nije upućena sve dok ne postane kasno. Svako drugo dijete pati od anksioznosti ili nekog tipa panike i paničnih napadaja, a da toga nije ni svjesno. Zdravstveni radnici zajedno sa pedagozima trebali bi posjećivati osnovne i srednje škole te educirati djecu o svim oblicima psihičkih poremećaja s kojima se mogu suočiti te na koji način zatražiti pomoć. Na taj način spriječili bi se svi loši ishodi mentalnih bolesti s kojima se mladi u današnjem svijetu brzog života, tehnologije i svijetu bez imalo empatije mogu suočiti.

Točka broj 4: Poduzetništvo i mladi

Mladi imaju nevjerojatne ideje i vizije, ali ne mogu sve to ostvariti sami bez dodatnih ulaganja, kako u njih same tako i u njihove projekte. Prije svega mlade poduzetnike treba poticati i motivirati na korak u kojem se oni žele okušati kao samostalni poduzetnici te otvoriti vlastito poduzeće. Isto tako treba ih educirati kako na pravilan način napisati projekte kojima bi mogli povući željena sredstva iz Europskih fondova. Edukacija mladih za poduzetništvo, trebala bi im biti dostupna u svim srednjih školama kao osnovni predmet. U korak sa tehnologijom nalazimo se svi na jednom velikom tržištu, gdje svi ne svjesno trgujemo s nečim. Bila to roba, informacije, znanje, ideje, zaštita te sigurnost, onaj koji ima najveće znanje i poznavanje poduzetništva i osnove trgovine, najbolje će proći. Od poznavanje teorije do vježbanja u praksi. Poticanjem i  ulaganjem u projekte za razvoj poduzetništva u školama, mlade se potiče na inovativnost od koje zemlja može imati koristi, kao predstavnica jedne nove inovacije i vizije.

Točka broj 5: Politika i mladi

Čak 70 posto mladih želi napustiti Hrvatsku, i to iz razloga što većina njih želi riješiti osnovna stambena pitanja. Mladi žele biti informirani o svojim pravila, žele mogućnost biranja i mogućnost toga da budu birani, ali prije toga, netko ih treba o tome svemu educirati. Političke aktivnosti mladih mogu dodatno unaprijediti Europu u kojoj se nalazimo. Europa ne može sama, ovisimo jedni o drugima, zemlja o zemlji. Stanje se može poboljšati tek kada napravimo prekretnice u vlastitim zemljama. Mlada treba potaknuti i ulagati u njih kako bi se osnovala političke udruge mladih koje bi predstavljale njihove vizije, ciljeve i ideje o promjenama u društvu.

Točka broj 6: Mladi i obitelj

Užurbani i moderni život danas tjera mlade da se prvo baziraju na sebe i svoje potrebe i interese. Na prvom mjestu je karijera i samo ostvarenje, tradicionalne obitelji su sve rjeđe. Nedostatak posla, skupo obrazovanje, skupo zdravstvo, mlade tjera na to da odluku o roditeljstvu što duže odgađaju. Dok su nekome s druge strane pružene sve prilike tj mogućnosti primanja socijalne pomoći i to je jedan od razloga zašto upravo ti isti djecu stvaraju za ovaj svijet, drugima su te mogućnosti uskraćene. Većina mladih završi u domovima iz razloga što se njihovi roditelji financijski ne mogu brinuti o njima, te na taj način svi potrebni uvjeti za zdrav i kvalitetan razvoj su im uskraćeni. Smatram kako bi se trebalo više poticaja pruati mladim obiteljima kako bi svojoj djeci mogli osigurati zdravu okolinu za njihov razvoj, te omogućiti svoj onoj djeci koja to nisu imala, jednaku financijsku pomoć. Financijsku pomoć u smislu osiguravanja kvalitetnoga obrazovanja dalje kroz život.

Točka broj 7: Zaštita ženskih prava

Sloboda, jedno od temeljnih prava svakoga čovjeka. Sloboda govora, sloboda kretanje, sloboda izražavanja u bilo kojem smislu. To je ono što želimo i što nam treba. Naš glas može puno toga promijeniti, samo ga se treba čuti. Mi nismo samo pokretači protesta i revolucija nego i još više od toga. Europa treba stati uz nas, a ne uz novac. Želimo slobodu kretanjem i korištenjem interneta. Želimo slobodu i sigurnost koju nam Vi možete osigurati. Govorim Vam ovo kao žena, pripadnica „slabijeg“ spola, želim slobodu ali i sigurnost. Da mogu odjenuti što god poželim, ali bez osude. Želim se izražavati rječnikom kojim god poželim, ali bez ušutkavanja. Želim proći ulicom po mraku, a da se ne moram konstantno okretati iza sebe. Želim slobodu, jednakost istih mogućnosti, želim u potpunosti iskoristiti sav svoj potencijal u svojoj zemlji i u korist razvoja svoje zemlje, bez obzira što sam žena.

Točka broj 8: Nasilje među mladima

Nasilje je postala pojava koja se zavukla u svaki dio čovjekova života, najgore od svega je što se za njega uvijek nađu opravdanja. Školski hodnici, učionice, dvorane za tjelesni, školski domovi, poslati su jedna od najnesigurnijih mjesta. Unutar školstva treba se uvesti prevencija za zaštitu djece koja su se borila u tišini sa vršnjačkim nasilje. Dodatno educirati pedagoge, učitelje, profesore i nastavnike kako na vrijeme prepoznati nasilnu s situaciju koja se može dogoditi, te prepoznati znakove ako je dijete pretrpjelo vršnjačko nasilje. Mladima se treba omogućiti sigurniji boravak u školama i domovima. Nasilnike treba kazniti ali isto tako i pomoći im, jer nasilje se pojava koja sve njegove sudionike čini žrtvama.

Točka broj 9: Multikulturalnost

Kulturalne različitosti su naša svakodnevnica. Mladi stvaraju svoje stajalište o različitim kulturama već u ranoj dobi i upravu tu ima veliku ulogu obrazovanje. Unutar školstva učenicima se trebaju objasniti i dočarati različite kulture i to ne samo kao teorijski naučenu definiciju, nego kao poštivanje svake različitosti. Mladima se treba naglasiti kako biti različit ne predstavlja opasnost od odbijanja i nadolazeću samoću tj usamljenost unutar društva. Mladi unutar škola trebali bi imati projekte kojima bi na dan predstavljali državljane drugih zemalja te na taj način u potpunosti osjetili čari druge kulture. Uvođenjem programa Erasmus u sve škole može se dodatno potaknuti znatiželja mladih vezana uz otkrivanje drugih zemalja. Na taj način mladi se mogu povezati te osjetiti prihvaćanje unutar Unije.

Točka broj 10: Zakonodavstvo

Mladi djeluju kao zasebna društvena grupa i imaju velike mogućnosti, samo što ih se o tome treba educirati. Mladi ne znaju svoja prava i obveze, a to se može riješiti povećanjem educiranosti te uključivanjem i motiviranjem mlade u razne Nacionalne programe te ulaganje u iste. Povećanjem promocije raznih programa mladi će dodatno čuti za mogućnosti sudjelovanja u istome za kojeg možda nisu ni znali. Većina mladih po prvi puta dolaze na Zavod za zapošljavanje, ili u policiju praviti osobnu iskaznicu, po prvi puta se nalaze na Zavodu za zdravstveno osiguranje, po prvi puta upisuju faks i postaju članovi studenskog centra. Sve zakonodavne funkcije i pravila prije toga im treba objasniti. Treba postojati odjel u zakonodavstvu naše zemlje, koji bi se bavio samo zakonom za mlade te pružao savjete i pomoć istima. Te na taj način mladima olakšao birokracijski proces.